Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Karen Gegiazarian, 'Maquette' van asielzoekerscentrum Klompjan in Markelo. Foto: Maarten Nauw
Installation photo from While Awaiting an Unknown Future (2022) Maarten Nauw / Framer Framed
While Awaiting An Unknown Future. Photo: Maarten Nauw
Installation photo from While Awaiting an Unknown Future (2022) Maarten Nauw / Framer Framed
'While Awaiting An Unknown Future' – Photo Maarten Nauw / Framer Framed

3 Nov –
22 Jan 2023

Expositie: While Awaiting an Unknown Future

While Awaiting an Unknown Future presenteert het werk van twee kunstenaars — Karen Gegiazarian en Ribal El Khatib — dat zij maakten tijdens hun verblijf in een asielzoekerscentrum. Framer Framed werkte samen met de kunstenaars, Milena Mulders en Hanneke Verbeek aan deze presentatie die te zien is naast de tentoonstelling van Gluklya: To those who have no time to play.

Hoe kunnen we reflecteren op en stil staan bij plekken waar we een bepaalde periode moeten verblijven, zonder te weten wanneer de periode eindigt? Plekken waar herinneringen werden gecreëerd die bepalend zijn voor onze identiteitsvorming en tegelijkertijd een gevoel van ‘thuis’ geven? Hoe herinneren we deze plekken die soms niet meer bestaan? Wat betekent het voor de betrokkenen als deze plekken abrupt verdwijnen, zonder fysiek archief?

Duizenden Nederlanders hebben herinneringen aan een tijd die ze doorbrachten in asielzoekerscentra (AZC’s) door het hele land, maar een fysiek archief van dit deel van het Nederlandse erfgoed is er niet. Hoe kunnen mensen met een vluchtelingenachtergrond hun eerste verblijfplaats in Nederland herinneren als er geen sporen meer zijn van deze plek?

Architect en kunstenaar Ribal El Khatib startte tijdens zijn verblijf in zes verschillende AZC’s het werk The Gap. Overal kwam hij exact hetzelfde anonieme interieur tegen. The Gap toont meubels als een terugkerend element in verschillende hoedanigheden. Herkenbaar voor iedereen die ooit in een AZC heeft gewoond.

Tien jaar geleden bouwde Karen Gegiazarian, voormalig bewoner van asielzoekerscentrum Klompjan in Markelo, een nauwkeurige maquette van het AZC waar hij verbleef. Het AZC in Markelo werd in 2012 gesloten. Daarmee was het als ontmoetingsplek of lieux de memoire, die het voor de (voormalig) bewoners was, niet langer toegankelijk. De maquette is als plaatsvervanger voor velen een herinneringsobject.

Opening
3 nov 2022, 17:00-19:00u

Data
4 november 2022 – 22 januari 2023

Locatie

Framer Framed
Oranje-Vrijstaatkade 71
1093 KS, Amsterdam

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 12:00 t/m 18:00u
Gratis entree


Deze tentoonstelling maakt deel uit van het project Tussenlanding: een tastbare herinnering aan tijdelijkheid. Het is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie / Verken de Faro-werkwijze, Stichting DOEN en het VSB Fonds.

Framer Framed wordt ondersteund door het AFK, het Ministerie van OCW en Stadsdeel Oost.Migratie / Diaspora / Palestina /

Agenda


Opening: While Awaiting an Unknown Future
Met Milena Mulders, Hanneke Verbeek, Ribal El Khatib, Karen G, Mina Etemad, Babeth Fonchie & vertoning: 'Tussenlanding'

Netwerk


Karen Gegiazarian

Kunstenaar
Foto Hanneke Verbeek

Hanneke Verbeek

Migratiehistoricus
Photo of Ribal Elkhatib

Ribal Elkhatib

Architect & fotograaf

Milena Mulders

Researcher in de kunst- en erfgoedsector

Magazine