Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Koffie Smaakt Naar Koffie: Koffieritueel & boekpresentatie van Proyecto Cocuyo © Adeola Elinice Adeyemi / Framer Framed Koffie Smaakt Naar Koffie: Koffieritueel & boekpresentatie van Proyecto Cocuyo © Adeola Elinice Adeyemi / Framer Framed

28 Oct 2024
10:00 - 12:00

Koffie Smaakt Naar Koffie: Koffieritueel & boeklancering van Cocuyo

Kom op maandag 28 oktober 2024 naar Werkplaats Molenwijk in Amsterdam-Noord voor een boekpresentatie en workshop over de verborgen geschiedenissen achter de koffieketen, met kunstenaars Ana Tomimori en Carlos Felipe Guzmán van Proyecto Cocuyo. De ochtend bestaat uit een workshop koffie proeven en de presentatie van hun publicatie Cocuyo, met een gezamenlijke lezing en een bijdrage van Framer Framed gastonderzoeker Elham Puriya Mehr.

Kunstenaars Ana Tomimori en Carlos Felipe Guzmán van Proyecto Cocuyo verhuisden in 2017 naar een landelijk gebied in Cundinamarca, Colombia. Ze vestigden zich in een familiehuis dat ooit toebehoorde aan de grootouders van Guzmán. Het huis, gebouwd in het begin van de 20ste eeuw, draagt de geschiedenis van Colombia in zich. De verlaten molen, de koninklijke weg, de snelweg, het vervallen treinspoor, de koffie en de bergen; alles draagt bij aan het wilde, ontoegankelijke karakter. Terwijl Tomimori en Guzmán daar woonden, ontwikkelden ze de Cocuyo kunstresidentie en werden de kunstenaars boeren, cultuurmanagers en onderdeel van de lokale gemeenschap van een klein dorp in de oostelijke Andes. In hun nieuwe boek Cocuyo gaan ze dieper in op dit project, wat ze Proyecto Cocuyo noemden.

Cocuyo is een publicatie ontwikkeld door Tomimori en Guzmán tijdens hun residentie aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Het bevat teksten, afbeeldingen en herinneringen van Proyecto Cocuyo, hun project gericht op het herstel van een traditionele koffieboerderij gelegen in een Colombiaans mistwoud. Andere medewerkers zijn Emily Shin-Jie Lee, Sylvia Suárez en Tania Fuentes. De kunstwerken en foto’s zijn gemaakt door leden van Proyecto Cocuyo en voormalige artists-in-residence Nicolas Baresch, Tania Fuentes & Camilo Cuervo, Andrea Marín, Álvaro Cabrejo, Karen Moya en Andrés Salas.

Tijdens Koffie Smaakt Naar Koffie: Koffieritueel & boekpresentatie van Proyecto Cocuyo worden verborgen geschiedenissen achter de koffieketen onderzocht en de verschillen tussen koffiesmaken, aroma’s en productiemethoden gepresenteerd. Deelnemers vergelijken verschillende koffiesmaken terwijl ze voorgelezen worden uit Cocuyo.

Deze bijeenkomst vindt plaats bij Werkplaats Molenwijk, Molenaarsweg 3-5 in Amsterdam-Noord. Deze workshop is speciaal voor bewoners van Molenwijk. De workshop en gezamenlijke lezing zullen in het Nederlands, Engels en Spaans zijn.


Over


Ana Tomimori
heeft een Master in Beeldende Kunst van de Universiteit van Sao Paulo. Naast haar recente werk over haar leven op het Colombiaanse platteland, is ze geïnteresseerd in dekolonialiteit in relatie tot Aziatisch activisme in Brazilië. Haar multimediawerk gaat vaak over Latijns-Amerika, gender en ‘no fixed identity’. Ze nam deel aan tentoonstellingen zoals de 1e Frestas Triennale (Sao Paulo 2015), Pós-Poéticas (Universiteit van Sao Paulo Art Space, 2017) en de winnaars van de 22ste Youth Art Show (Sao Paulo, 2012). Tomimori ontving de Ibere Camargo National Grant voor een kunstresidentie en solotentoonstelling in Kiosko Gallery (Bolivia, 2012).

Carlos Felipe Guzmán heeft een Master in Beeldende Kunst aan de Universiteit van Sao Paulo. Zijn artistieke praktijk gaat over expressieve herovering van zowel stedelijke als landelijke ruimtes, landbouw, ecologie en het kritisch denken over politieke geschiedenis. Hij werkt met stedelijke interventie, geluid, performance, fotografie en video. Tentoonstellingen waaraan hij heeft meegedaan zijn onder andere de Limburgse Biënnale 2024, New Names van The Art Museum of Colombia’s central bank (2018), het 49ste en 52ste Cartagena International Film Festival, The Public Domain – Delfina Foundation (2014) en het 18de Hedendaagse Kunstfestival Sesc_Videobrasil (2013).

Carlos Felipe Guzmán en Ana Tomimori van Proyecto Cocuyo


Dit evenement is Engelstalig. Toegang is gratis.

Vind je ook dat kunst altijd gratis toegankelijk moet blijven? Doe een donatie tijdens het aanmelden of word Framer Framed Vriend!

Tijdens dit evenement kan er worden gefilmd en gefotografeerd. Laat het ons van tevoren weten als je je hier niet comfortabel bij voelt.

Werkplaats Molenwijk wordt mede mogelijk gemaakt door de Alliantie, Gemeente Amsterdam / Stadsdeel Noord, Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Framer Framed wordt ondersteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Amsterdams Fonds voor de Kunst; Gemeente Amsterdam en VriendenLoterij Fonds.



Amsterdam Noord / Book Launch / Colombia / Educatie / Molenwijk / Workshop /

Agenda


Retazos Móviles © Werkplaats Molenwijk / Framer Framed

Documentaire screening: Retazos Móviles bij Werkplaats Molenwijk

Vertoning van Retazos Móviles, een documentaire over verzet, migratie en de verbeelding van collectieve herinneringen met de textiele traditie Arpilleras
Herfst cultuur uitje naar IDFA: The Brink of Dreams
Uitje met Werkplaats Molenwijk naar The Brink of Dreams een documentaire over vrouwen die een straattheatergezelschap vormen in Egypte
Een curatorieel gesprek: Elham Puriya Mehr over koffiehuizen als emanciperende leeromgevingen
Gesprek met gastonderzoeker Elham Puriya Mehr, die haar onderzoek naar koffiehuizen als emanciperende leeromgevingen presenteert
Opening: Vrij Atelier
Wekelijks kunstatelier voor en door de buurt

Netwerk


Emily Shin-Jie Lee

Publieksprogramma en onderzoek

Elham Puriya Mehr

Curator, Onderzoeker