Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

David van Reybrouck © Frank Ruiter

8 jan 2022
19:00 - 21:00

Voordracht: De Huizingalezing van David van Reybrouck bij Framer Framed

Met trots kondigen wij aan dat cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver David Van Reybrouck op 8 januari 2022 de Huizingalezing, de prestigieuze jaarlijkse lezing over een cultuurhistorisch of cultuurfilosofisch onderwerp van Universiteit Leiden, ook bij Framer Framed zal voordragen. De rede ‘De kolonisatie van de toekomst. Leven aan de vooravond van de klimaatcatastrofe’ zal worden gehouden in de Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC).

Aanvang: 19:00 uur
Voertaal: Nederlands
Registeren via Eventbrite.

Toegang tot de lezing is gratis.

Over de lezing

Hoewel de belangstelling voor kolonisatie de laatste jaren overal in het Westen groeiende is, beperkt die zich meestal tot het historische kolonialisme. De manier waarop we vandaag de toekomst koloniseren krijgt nauwelijks aandacht. Nochtans gebeurt dat met dezelfde meedogenloosheid en kortzichtigheid als waarmee in vroeger tijden andere werelddelen werden ingenomen. Tijdens de 50ste editie van de Huizingalezing staat David Van Reybrouck stil bij de manier waarop de mensheid momenteel toekomstige generaties plundert en verknecht. Het geweld beperkt zich bovendien niet alleen tot mensen, maar treft al het leven op aarde. Hoe kunnen we ons een betere toekomst herinneren?

Over de spreker

David Van Reybrouck (1971) schrijft toneelstukken, poëzie, proza en non-fictie. Van zijn boek Congo. Een geschiedenis zijn ruim een half miljoen exemplaren verkocht. Het boek won drie grote prijzen: de AKO Literatuurprijs, de Libris Geschiedenis Prijs en de J. Greshoff-prijs. Afgelopen jaar verscheen Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld, een monumentaal werk waaraan hij meer dan vijf jaar werkte. Het werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2021.

Over de CICC

De Court for Intergenerational Climate Crimes is een samenwerking tussen de Indiase academicus, schrijver, advocaat en activist Radha D’Souza en de Nederlandse kunstenaar Jonas Staal, geproduceerd en ontwikkeld door Framer Framed. Het project bestaat uit een grootschalige installatie in de vorm van een tribunaal dat intergenerationele klimaatmisdaden vervolgt.CICC / Ecologie /

Exposities


Court for Intergenerational Climate Crimes - Jonas Staal

Expositie: Court for Intergenerational Climate Crimes

Een project van Radha D'Souza en Jonas Staal

Netwerk


David Van Reybrouck

David Van Reybrouck

Cultuurhistoricus en schrijver