Aankondiging: Atelier KITLV-Framer Framed Artist in Residence
Met trots kondigt Framer Framed Theo Frids Marulitua Hutabarat aan als geselecteerde kunstenaar voor de jaarlijkse residency open call van het Atelier KITLV-Framer Framed, een residentie die zich richt op experimentele kennis in kunst, activisme en academische wereld. De komende maanden zullen wij nauw samenwerken met de kunstenaar om zijn project verder te ontwikkelen met workshops en een dialoog rond kunst, archief en activisme.
Experimentele Benaderingen van Onderzoek
Framer Framed en Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) delen een interesse voor kritisch onderzoek naar de koloniale structuren van kennisproductie door artistieke en academische benaderingen. Tegelijkertijd zijn we ervan bewust dat we, vertrekkende vanuit verschillende richtingen, onze eigen sterke punten en beperkingen meenemen. Met het voortduren van de corona pandemie en klimaatonrecht lijkt een nood te zijn ontstaan aan verbinding van verschillende gemeenschappen en het op verschillende manieren kunnen werken rond kennisvorming. Zodat belangrijke onderwerpen van onze tijd beter kunnen worden begrepen en veranderd kunnen. Vandaar dat wij hebben besloten om onze krachten te bundelen binnen de samenwerking Atelier KITLV-Framer Framed: experimentele kennis in kunst, activisme en academische wereld. Met een jaarlijks terugkerend residentieprogramma stimuleert het project experimentele en artistieke benaderingen die van waarde zijn voor het tot stand brengen van betekenisvolle manieren van onderzoek, binnen en buiten academische instellingen. Het jaarlijkse residentieprogramma nodigt één of meer kunstenaars, curatoren, schrijvers en activisten uit die zich bezighouden met lokale en internationale zaken, van vroeger en nu, om een projectopdracht te ontwikkelen. Gedurende het residentieprogramma zullen Framer Framed en Atelier KITLV kennis uitwisselen met het publiek op het gebied van kunst, sociale- en geesteswetenschappen met reeksen workshops, dialogen en presentaties. Daarmee willen we actief deelnemen aan kritische debatten en een bijdragen leveren aan het stimuleren van creatieve kennisvormen om maatschappelijke en historische problemen beter aan te pakken.
Bekijk de aankondiging van Atelier KITLV
Archiefbeelden heroverwegen door middel van artistieke toepassingen
Het is ons een groot genoegen om Theo Frids Marulitua Hutabarat (b. 1987, Bandung, Indonesië) aan te kondigen als geselecteerde kunstenaar voor het eerste jaar van ons residentieprogramma. De selectiecommissie was onder de indruk van Hutabarats kijk op archieven van het koloniale verleden van voormalig Nederlands-Indië en de manier waarop de anonieme fotografen een rol spelen bij het opbouwen van de geschiedenis. Zoals Hutabarat opmerkt: “archiefbeelden hebben een transformerende kracht die, in ruil daarvoor, macht creëert en legitimeert. Daarom ben ik geïnteresseerd in de archieven van het KITLV, die ik als een cruciale factor beschouw om burgerrechten te kunnen uitoefenen met betrekking tot de geschiedenis van Indonesië, waar ‘het anonieme’ een groot deel van uitmaakte.”
Theo Frids Marulitua Hutabarat
Theo Frids Marulitua Hutabarat heeft een master in Beeldende Kunsten van de Faculteit Kunst en Design van het Bandung Institute of Technology. Zijn werk maakte deel uit van groepstentoonstellingen in Bandung, Bangkok, Jakarta, Kuala Lumpur, Seoul, Singapore, Turijn en Yogyakarta. Tijdens de residentieperiode zal Theo Frids Marulitua Hutabarat toegang hebben tot de KITLV-collecties en zich bezighouden met het onderzoekswerk van KITLV-medewerkers om zijn werk te informeren en inspireren. Framer Framed zal het project faciliteren door een online workshop te ontwikkelen, samen met de kunstenaar en kunstruimtes in Bandung. De workshop zal met manieren experimenteren om het ‘officiële narratieve’ te verstoren en ‘onbemiddelde versies’ van geschiedenissen voor te stellen, gebaseerd op oprechte betrokkenheid bij beelden.
Het werk in opdracht zal dienen als startpunt voor voortdurende reflectie over het veranderende karakter van het KITLV, evenals de eerste in een reeks visuele gesprekken waarop toekomstige kunstenaars kunnen reageren.
Koloniale geschiedenis / Indonesië / Kunst en Activisme / Residenties /