Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

iliana fokianaki iLiana Fokianaki

iLiana Fokianaki

iLiana Fokianaki is curator, theoreticus en docent in Bern, Athene en Rotterdam. In het voorjaar van 2024 werd ze benoemd tot de nieuwe directeur van Kunsthalle Bern. Haar onderzoek is gericht op machtsformaties en uitingen van machtsformaties beïnvloed door geopolitiek, nationale identiteit en culturele en antropologische geschiedenissen. IN haar onderzoek heeft ze een speciale interesse in de ethiek en politiek van zorg.

In 2013 richtte ze State of Concept Athens op, het eerste non-profit instituut in zijn soort in Griekenland. Dit instituut leidt ze tot op de dag van vandaag. State of Concept heeft samengewerkt met kunstenaars als Forensic Architecture, Kader Attia, Sanja Ivekovic, Laure Prouvost, Jonas Staal en Metahaven en met internationale curatoren als Antonia Alampi, WhW en Nick Aikens.

Fokianaki heeft tentoonstellingen samengesteld voor Reina Sofia Museum Madrid, KADIST Foundation, La Colonie Parijs, e-flux New York, Museum of Contemporary Art Ljubljana (MG+MSUM), Galerija Nova Zagreb. Ook heeft ze publieke programma’s samengesteld voor onder andere Vera List Center for Art and Politics en Het Nieuwe Instituut. Haar meest recente project, de tentoonstelling The One-Straw Revolution (2024) bij Framer Framed in Amsterdam, presenteert Fokianaki’s onderzoek naar permacultuur als model voor het maken van tentoonstellingen.

Haar boeken GOSSIPS-womXn gather en The Bureau of Care: A Handbook worden in 2024 gepubliceerd door Archive Books.


Exposities


Expositie: The One-Straw Revolution

Een tentoonstelling samengesteld door iLiana Fokianaki over permacultuur als methodologie

Agenda


Finissage: The One-Straw Revolution
Finissage van de tentoonstelling The One-Straw Revolution, samengesteld door iLiana Fokianaki
Opening: The One-Straw Revolution
Opening van de tentoonstelling The One-Straw Revolution, samengesteld door iLiana Fokianaki
Rondetafelgesprek: Tanah Merdeka
Rondetafelgesprek met onderzoekers en curatoren van verschillende kunstmusea en -instellingen in het perspectief van Taring Padi's tentoonstelling, Tanah Merdeka.
When the roots start moving
Boekpresentatie + Filmvertoning door Chto Delat
About the footprints, what we hide in the pockets and other shadows of hope
Online filmpremière van Chto Delat

Magazine