Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Peng Zhang, Garden Foundation for Rijksakademie Open studios 2022. Photo by Sander van Wettum

17 mei 2024
17:00 - 20:00

Finissage: The One-Straw Revolution

Op vrijdag 17 mei ben je van harte welkom op de finissage van The One-Straw Revolution. Samen met tentoonstellingscurator iLiana Fokianaki sluiten we de tentoonstelling feestelijk af met een programma waarin zowel deelnemende kunstenaars als nieuwe kunstenaars en onderzoekers reflecteren op de thema’s permacultuur, ecologie en gemeenschap door middel van hun eigen praktijk.

De avond opent met twee filmvertoningen van kunstenaarsduo Latent Community, waaronder de korte film NEROMANNA, die gebaseerd is op het verhaal van de nederzetting Kallio in Fokida. Dit dorp in Griekenland kwam onder water te staan bij de bouw van de Mornos-dam, een stuwmeer voor de stad Athene. Vervolgens zal Latent Community de werken en hun bredere praktijk bespreken in een gesprek met curator en onderzoeker Angeliki Tzortzakaki.

Daarna gaat de curator van The One-Straw Revolution, iLiana Fokianaki, in gesprek met kunstenaars Eliana Otta en Peng Zhang. Otta is een van de deelnemende kunstenaars, en met haar installatie Beatriz and the Sacred Hole (2023) horen we verhalen van de familie van Mauro Pío, een leider van de inheemse Peruaanse gemeenschap Nuevo Amanecer Hawai die in 2013 werd vermoord.

Tijdens de finissage gaat Otta in dialoog met kunstenaar Peng Zhang. Zijn praktijk is geïnspireerd door zijn opvoeding op het platteland en richt zich op relaties met en rond land. Zhang heeft onlangs residenties aan de Rijksakademie van beeldende kunsten (Amsterdam) en Grasland Ezinge (Groningen) voltooid. Momenteel neemt hij deel aan een residentie bij Het Groene Veld in Amsterdam-Noord.

Tot slot gaan we samen met deze kunstenaars onderzoeken hoe artistieke praktijken die beïnvloed zijn door permacultureel denken, zich op natuurlijke wijze ontvouwen door hun verwevenheid met de ecologieën en gemeenschappen waar ze vandaan komen.

Programma

17:00  | Inloop en drankjes
17:15   | Screening NEROMANNA & Tropical Hell
Gesprek tussen Latent Community en Angeliki Tzortzakaki
18:30 | Paneldiscussie met Eliana Otta en Peng Zhang en moderator iLiana Fokianaki.

Dit evenement is Engelstalig en gratis te bezoeken.

Laat hier weten of je ook komt!

Datum & tijd
Vrijdag 17 mei | 17:00-20:00

Locatie
Framer Framed
Oranje-Vrijstaatkade 71
1093 KS, Amsterdam


Met dank aan State of Concept Athens.

Framer Framed wordt ondersteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Amsterdams Fonds voor de Kunst; Gemeente Amsterdam en VriendenLoterij Fonds.Ecologie / Extractivisme / Koloniale geschiedenis /

Exposities


Expositie: The One-Straw Revolution

Een tentoonstelling samengesteld door iLiana Fokianaki over permacultuur als methodologie

Agenda


Queer environmental embodiment: UÝRA - The Rising Forest
Filmvertoning, gesprek en performance over queer rechten en ecologie
Opening: The One-Straw Revolution
Opening van de tentoonstelling The One-Straw Revolution, samengesteld door iLiana Fokianaki

Netwerk


Latent Community

Interdisciplinair kunstenaarsduo

Peng Zhang

Kunstenaar

Angeliki Tzortzakaki

Curator en schrijver

Eliana Otta

Kunstenaar
iliana fokianaki

iLiana Fokianaki

Curator, theoreticus en pedagoog