Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Touria Meliani Opening van Framer Framed door wethouder Touria Meliani. Foto: © Marlise Steeman

Opening van Framer Framed door Wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani

Welkom allemaal!

Wat een prachtige plek in Amsterdam Oost. Een locatie die jullie volgens mij heel goed past.

Framer Framed begon 10 jaar geleden, in 2009, als een reizend podium en waren sinds 2014 gevestigd in de Tolhuistuin. Framer Framed is een bijzondere instelling. Zij zijn pioniers die het gesprek over kunst open breken.

Zij durven vragen te stellen bij bestaande beelden. Bijvoorbeeld met het drieluik over identiteit, waarin onder andere Marie Hudelot haar tentoonstelling Heritage presenteerde. Op basis van de verhalen van haar voorouders maakte zij nieuwe symbolische portretten over haar familie.

Framer Framed biedt ruimte aan curatoren en makers, helpen musea op een andere manier naar hun collecties te kijken en deze op een ander manier te presenteren. Naast exposities is er ook altijd een verdiepingsprogramma voor publiek: een lezing, filmvertoning of performance. Als bezoeker word je zo verleid je frame te verbreden en je perspectief te verrijken.

Ik wil met het nieuwe cultuurbeleid van Amsterdam ruimte geven aan alle Amsterdammers in onze stad. Dat iedereen zich herkent en thuis voelt in de uitingen van kunst en cultuur, zodat deze een afspiegeling zijn van Amsterdam. Dat vraagt durf om jezelf kritisch te bevragen en soms afstand te nemen van vertrouwde denkbeelden. Durf én moed. Open staan voor het onbekende en de ander, daar draait het voor mij om.

Dat Framer Framed hier een belangrijke bijdrage aan levert, zag ook het AFK in 2018. Framer Framed werd genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst. De jury roemde hen om hun opvallende programmering, waarbij zij kunstenaars aan zich weten te binden die buiten de traditionele paden durven te gaan. Het vernieuwde beeld wat hierdoor ontstaat is een aanwinst voor Amsterdam.

Opening tentoonstelling Elsewheres Within Here. Foto: © Marlise Steeman / Framer Framed

Ik hoop dat jullie dit werk doorzetten in dit mooie stadsdeel. Bijvoorbeeld in de samenwerking die jullie aan gaan om een cultuurhuisnetwerk hier in Oost op te richten. Maar we zijn hier vanavond niet alleen om te vieren dat Framer Framed hier in Oost haar nieuwe thuis heeft gevonden. We staan vanavond ook stil bij de nieuwe tentoonstelling. De eerste tentoonstelling die zij hier in Oost laten zien.

De tentoonstelling Elsewheres Within Here die wij vanavond gaan bekijken is van de curator Jo-Lene Ong. Zij liet elf kunstenaars verhalen verzamelen voor deze tentoonstelling. Jo-Lene Ong gebruikt voor deze tentoonstelling het Maleisische woord ‘Tanah-air’. Zij stelt dat deze term geassocieerd kan worden met thuisland, maar dat het ook land en water betekent. Het gevoel van thuis zijn – je thuis voelen – kan zowel stevig en solide zijn, als voeten op de aarde maar ook zacht en vloeibaar zijn, als water.

Je thuis voelen gaat voor mij ook over herkenbaarheid. Zie je jezelf terug in de theaters en musea? Voel je je thuis als je een stap zet over de drempel? Krijg je ruimte om je talent verder te ontwikkelen en een plek te veroveren tussen de gevestigde orde?

Mijn visie voor de komende periode is mogelijk maken dat alle verhalen een plek krijgen in deze stad. Kunst stelt ons in staat om opnieuw naar onszelf te kijken en daar nieuwe verhalen in te ontdekken. Deze verhalen in verbinding brengen met de wereld en samenleving van vandaag.

Als je op die manier naar kunst kijkt, dan kun je tot inzichten komen die je eerder niet had, die je misschien bewust of onbewust genegeerd of eenzijdig belicht had.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zich herkent en thuis voelt in de kunst en cultuur van onze stad.

Ik open hierbij de tentoonstelling en wens u nog een fijne avond toe!

Touria Meliani
Amsterdam, 27 september 2019

Foto: Betul Ellialtioglu



Amsterdam Oost /

Exposities


Expositie: Elsewheres Within Here

Samengesteld door Jo-Lene Ong

Magazine