Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Genomineerden Amsterdamprijs voor de Kunst, 2018. Fotograaf: Eva Plevier

Framer Framed genomineerd voor Amsterdamprijs voor de Kunst 2018

Op dinsdag 5 juni 2018 heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) de negen genomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2018 bekend gemaakt. We zijn ontzettend trots te mogen vermelden dat Framer Framed één van de genomineerden is. Binnen de categorie Beste Prestatie worden ook beeldend kunstenaar Melanie Bonajo en filmprogrammeur/cultureel activist Jeffrey Babcock genomineerd. Andere genomineerden zijn onder andere Red Light Radio, The Black Archives en stichting Thami Mnyele.

Aandacht voor vergeten verhalen
Als voorzitter van de Amsterdamprijsjury maakte NOS presentator Simone Weimans de genomineerden bekend. Weimans: “Van een eigenzinnige Amsterdamse theatermaker die internationaal tot de top van haar vakgebied behoort, tot een onalledaags kunstplatform op het snijvlak van activisme, kunst en cultuur. Van een culturele stichting die al jaren constante kwaliteit biedt, tot een artiest die in korte tijd een opmerkelijke toon en eigen taal heeft gevonden. Ze vallen op – juist omdat ze via hun werk de aandacht vragen voor vergeten verhalen en perspectieven, die niet of nauwelijks aan bod komen in de kunst.”

De jury over Framer Framed
“Framer Framed heeft zich de laatste jaren onderscheiden door een opvallende programmering van tentoonstellingen en lezingen. Daarbij wordt de nadruk gelegd op kunstenaars die zich buiten het traditionele aandachtsgebied van de beeldende kunst bevinden, maar daar zeker een plaats in verdienen. Daarbij is de kwaliteit zo hoog en de invalshoek zo origineel, dat de projecten van Framer Framed vaak precies die vernieuwende impuls geven die het westerse kunstdiscours uitstekend kan gebruiken.”

Over de Amsterdamprijs voor de Kunst
Het AFK kent jaarlijks de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars of instellingen die met hun werk een bijzondere bijdrage leveren aan de artistieke veelzijdigheid van de stad. De longlist komt mede tot stand op basis van gemotiveerde voordrachten van vele Amsterdammers. De jury selecteert de uiteindelijke genomineerden. De Amsterdamprijs voor de Kunst wordt uitgereikt in drie categorieën. Er is een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert, een prijs voor de beste culturele prestatie en een prijs voor bewezen kwaliteit – voor makers die vanuit hun unieke, artistieke drive kunnen bogen op een bijzondere carrière.

De winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2018 worden op 15 oktober bekend gemaakt. Bekijk het volledige overzicht hier.


Magazine