Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Courtesy of Archival Textures

10 Sep 2024
18:00 - 20:00

Boekpresentatie: Archival Textures – (Re)claiming

Op 10 september 2024 nodigen wij je graag uit voor de boekpresentatie van (Re)claiming, de tweede titel in de publicatiereeks Archival Textures. De avond bestaat uit twee lezingen, een gesprek tussen de mederedacteuren van het boek en verschillende bijdragers en een Q&A.

Het boek (Re)claiming (‘(terug)claimen’ in het Nederlands) onderzoekt hoe verschillende queer en feministische gemeenschappen en initiatieven in Nederland de driehoek – en andere symbolen, woorden en verhalen – hebben (terug)geclaimd, en daarmee een empowerende positie in een vijandige maatschappij innemen. (Terug)claimen kan zowel een trotse identificatie met een symbool, woord, gebaar of verhaal betekenen, als ook een protest tegen de stigmatisering waarvoor het in eerste instantie bedoeld was.

Het archiefmateriaal in (Re)claiming omvat een verzameling buttons, een tekst van Karin Daan, de ontwerper van het Homomonument in Amsterdam, evenals korte statements en flyers van queer groepen zoals SUHO, Sjalhomo, Roze Front, Roze Driehoek, Roze Gebaar, Van Doofpot tot Mankepoot, Interpot/ILIS, Lesbisch Archief Amsterdam, Strange Fruit Vrouwen en Groep Zwarte Vrouwen Nijmegen. Met deze selectie verzamelt dit boek queer, trans, crip, feministische, Joodse en Zwarte perspectieven over (terug)claimen als activistische strategie.

Het merendeel van dit materiaal werd onderzocht in IHLIA LGBTI Heritage in Amsterdam, met aanvullingen uit het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV-Atria) in Amsterdam en Lesbisch Archief Nijmegen (LAN). Het materiaal wordt gepositioneerd door een inleidend essay van Noah Littel en door een intergenerationeel rondetafelgesprek. Aangezien de rondetafelgesprekken plaatsvonden in een meertalige context, zijn de vertalingen naar het Engels en Nederlands verzorgd door Canan Marasligil en Shira Wolfe.

Co-redacteurs Noah Littel en Tabea Nixdorff gaan deze avond in gesprek met een aantal mensen die aan het boek hebben bijgedragen: auteurs van archiefmateriaal Anne Krul en Tieneke Sumter, vertaler Canan Marasligil en rondetafeldeelnemer micah marissa schut.

Wil je meer weten over (Re)claiming en Archival Textures? Kom op 10 september langs bij Framer Framed en bevestig hier je aanwezigheid!


Programma

18:00 | Welkom!
18:20 | Lezing uit de publicatie: Zooming in on the symbol of the triangle
18:40 | Recorded poetry reading by Gita Hacham – Vrees ons
18:55 | Conversation about (Re)claiming as an activist strategy, then and now
19:05 | Q&A with the audience
19:15 | Drinks and book signing

Dit evenement is in gesproken Engels en Nederlands en is gratis te bezoeken. Er zal een tolk Nederlandse Gebarentaal aanwezig zijn.


Archival Textures wordt gesteund door het Stimuleringsfonds.

Framer Framed wordt ondersteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Amsterdams Fonds voor de Kunst; Gemeente Amsterdam en VriendenLoterij Fonds.



Book Launch / Feminisme / Het levende archief / Queer /

Exposities


Expositie: Really? Art and Knowledge in Time of Crisis

Tentoonstelling over de commodificatie van kennis en onwetendheid, samengesteld door Mi You en David Garcia

Netwerk


Canan Marasligil

Schrijver, literair vertaler en kunstenaar

Tieneke Sumter

Activiste

Noah Littel

Onderzoeker

micah marissa

Queercrip schrijver en onderzoeker

Tabea Nixdorff

Kunstenaar, typograaf en onderzoeker

Anne Krul

Kunstenaar