Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Anne Krul, photo: © Jose Tholen
MS__0783_Anne Krul
annekrul
Sister Outsider by Robertine Romeny
Anne Krul, photo: © Jose Tholen / Exhibition: ‘Art For Heroes‘

Anne Krul

Anne Krul is beeldend kunstenaar, schrijver, dichter en activiste. Zij was jaren lang actief bij ZAMI, een organisatie voor zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen, met als doel het bewustzijn en de identiteit van zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen in Nederland te versterken. In 2020 ontving Anne Krul de De Bob Angelo Penning van het COC Amsterdam. Ze ontving de Penning voor haar 40 jaar baanbrekende inzet voor LHBTI-mensen van kleur.

Anne Krul was in de jaren 90 actief bij Strange Fruit the Real, een organisatie voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transjongeren met verschillende culturele achtergronden. Strange Fruit was een Nederlands queercollectief dat van 1989 tot 2002 actief was in Nederland. Met een focus op een niet-hiërarchische zelfhulpbenadering boden ze ondersteuning zonder de rol van experts op zich te nemen. Het initiatief organiseerden praatgroepen voor gelijkgestemden. Ze beoogden met creatief activisme, kunst en poëzie om maatschappelijke verandering te bewerkstelligen. Hun activisme en werk was baanbrekend in Nederland en Europa.

Bij Framer Framed nam Anne Krul deel aan de groepstentoonstelling Diasporic Self – Black Togetherness als Lingua Franca (2018-2019) samengesteld door Amal Alhaag en de groepstentoonstelling Proud Aliens (2021) een project van het Framer Framed Open Atelier.

Anne Krul maakt deel uit van I-Psy Open Atelier bij Framer Framed. I-Psy is een specialist in interculturele psychiatrie voor mensen met verschillende sociale en culturele achtergronden en diverse psychische problemen. De Amsterdamse groep komt wekelijks bij elkaar bij Framer Framed voor hun artistieke therapiesessies.


Exposities


Expositie: Proud Aliens

Een kleurrijke tentoonstelling door Framer Framed's Open Atelier

Expositie: Diasporic Self - Black Togetherness as Lingua Franca

Een project van Amal Alhaag en Barby Asante

Agenda


Finissage: Proud Aliens
Muziek, drankjes, eten en henna om de laatste dag van de groepsexpo te vieren
Queer Series: SILENCE=DEATH
Beschouwingen over artistieke uitingen in relatie tot de HIV/Aids crisis.
Finale Diasporic Self: Black Love Letters & Manifestos
Een bijeenkomst om de laatste dag van Diasporic Self: Black Togetherness as Lingua Franca te vieren.
Diasporic Self: Informal gatherings with Anne Krul
Opening: Expositie Diasporic Self: Black Togetherness as Lingua Franca
Een project van Amal Alhaag en Barby Asante.
Black Queerness & Diasporic Lives
Een bijeenkomst over alledaags intergenerationeel zwart, queer sociaal leven, liefde en communities om de belichaamde ervaring van zwarte queer mensen in Europa te onderzoeken.

Magazine