2 Jul 2024
18:00 - 20:00
Ancestral Damages: Demanding Climate Reparations
Op dinsdag 2 juli 2024 organiseert klimaatactiviste en onderzoeker Marcela Varconte een workshop en discussie over de immateriële en voorouderlijke schade die door rampen getroffen bevolkingsgroepen ondervinden, en over het opbouwen van collectieve rechten op basis van individuele stemmen. Varconte zal tijdens deze sessie de deelnemers begeleiden aan de hand van vraaggesprekken, geïnspireerd door haar ervaringen in Brazilië.
Beperkt aantal plaatsen, schrijf je hier in voor de workshop.
Marcela Varconte is een Afro-Inheemse Zwarte vrouw geboren in São Paulo. Ze is sociaal wetenschapper, onderzoeker en activist tegen ecologisch racisme en voor klimaatrechtvaardigheid. Varconte heeft aanzienlijke ervaring in sociaal onderzoek, affectieve mappings, conflictbemiddeling en culturele interventies in getroffen gebieden. Haar onderzoek ‘Rupturas e continuidades de uma comunidade Negra’ heeft haar naar projecten geleid die zich richten op Zwarte randgroepjongeren, genderstudies, Quilombola-bevolking en herstelbeweg
Varconte heeft de immateriële en voorouderlijke schade in kaart gebracht waar Quilombola en inheemse bevolkingsgroepen onder lijden als gevolg van desastreuze rampen in Brazilië. Een voorbeeld hiervan is de Mariana-ramp – de grootste verwoesting van een rivier ter wereld – veroorzaakt door de doorbraak van een mijndam. Ze maakte deel uit van het onderzoeksteam van het Rio Doce Project, dat diagnostiek en impactbeoordelingen verrichtte en de schade evalueerde die de instorting van de Fundão-dam in Mariana, Minas Gerais, Brazilië, de gemeenschappen heeft toegebracht.
Tijdens de workshop en discussie vertelt Varconte over immateriële en voorouderlijke schade die niet wettelijk erkend worden, over de uitdagingen van de gemeenschap in het huidige herstelbeleid en over het belang van kunst en cultuur in het leven van Quilombola en Inheemse gemeenschappen in de strijd voor klimaatrechtvaardigheid.
Varconte deelt haar inzichten in het proces van dialoog met getroffen gemeenschappen en hoe activisten individuele getuigenissen vertalen naar materiaal voor de strijd voor algehele herstelbetalingen, genoegdoening en de invoering van collectieve rechten, waarbij de stemmen van de getroffenen centraal staan.
Klinkt interessant? Meld je dan hier aan!
Deze bijeenkomst is in het Engels en gratis toegankelijk.
Framer Framed wordt ondersteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Amsterdams Fonds voor de Kunst; Gemeente Amsterdam; en VriendenLoterij Fonds.
Ecologie / Extractivisme / Koloniale geschiedenis / Workshop /