12 Nov 2021
18:00 - 21:00
We Sell Reality: Soedan
In solidariteit met de demonstranten in Soedan organiseert het kunstcollectief We Sell Reality op 12 november een bijeenkomst in Framer Framed. De demonstranten in Sudan verzetten zich tegen het militaire regime dat op gewelddadige wijze de transitie naar een meer democratisch Soedan verhindert. We Sell Reality nodigt jullie uit te komen luisteren naar getuigenissen van de Soedanese diaspora en om samen na te denken over mogelijke vormen van effectieve solidariteit. Laat je informeren en leer alles over de revolutie, de militaire coupe, de economische crisis, het geweld en de angst voor escalatie. Er is ook gelegenheid om de tentoonstelling Powerplay – Deals All Over te bezoeken.
Sinds 2020 heeft Framer Framed een ruimte opengesteld voor het kunstenaarscollectief We Sell Reality. Sindsdien komt de groep ieder vrijdag bijeen om te werken aan diverse projecten, waaronder de tentoonstelling Powerplay – Deals All Over. Met de tentoonstelling Power Play – Deals All Over reflecteert We Sell Reality op het Europese vluchtelingenbeleid en de paradox van gesloten grenzen voor de één en open grenzen voor de ander. Deze tegentrijdigheden worden actief door de Europese Unie in stand gehouden door deals te sluiten met landen buiten de EU om vluchtelingen buiten de deur te houden, zoals bijvoorbeeld de ‘Turkije-deal’; In Turkije worden vluchtelingen opgevangen en ter plekke wordt bepaald of deze vluchtelingen de oversteek naar Europa mogen maken. Of de ‘Mali-deal’; in Mali ontvangen ze ontwikkelingsgeld in ruil voor strenge grensbewaking.
Tijdens de werkzaamheden aan de tentoonstelling vond in Sudan de coup poging plaats. Omdat diverse leden van het collectief uit Sudan afkomstig is en daar nog familie heeft met wie zij contact onderhouden, zijn zij zeer nauw bij de ontwikkelingen betrokken. Om ook vanuit Nederland een bijdrage te kunnen leveren aan de roep om democratisering ontstond vanuit de groep het idee een solidariteitsbijeenkomst te organiseren.
Het programma opent met spoken word performer en activist Godfrey Lado die een inleiding tot de huidige situatie in Soedan en de complexiteit daarachter zal geven. Na de inleiding over het conflict in Soedan, krijgt het publiek videobeelden te zien van de gebeurtenissen die in Soedan hebben plaatsgevonden. Daarnaast zullen Nusiba en Hamo, leden van We Sell Reality, hun getuigenissen delen als persoonlijke reflecties op de revolutie en de staatsgreep in hun land, Soedan.
Nadat de context van de problemen is toegelicht, krijgt het publiek de kans om vragen te stellen, maar ook om eigen ideeën aan te dragen voor mogelijke oplossingen of bijdragen aan de strijd tegen het bestaande systeem in Soedan. Dit evenement is een gelegenheid om samen in gesprek te gaan over een veeleisende zowel politieke als maatschappelijke crisis en meer mensen bewust te maken van de gebeurtenissen in Soedan. Het programma wordt afgesloten met eten en drinken, waarbij de tentoonstellingswinkel ook open zal zijn.
Programma
18:00 Welkom
Getuigenissen door Nusiba en Hamo
Getuigenissen uit het publiek
Powerplay – Deals All Over is open voor bezoek
20:30 Drankjes
21:00 De deur sluit
We Sell Reality: Soedan wordt georganiseerd in samenwerking met het ASKV PAO. Dit evenement is gratis en in het Engels. Om uw eigen veiligheid en die van ons team te waarborgen, verzoeken wij u om voor uw bezoek onze Corona richtlijnen te lezen.
Over de expositie Power play – Deals All Over
We Sell Reality is een sociaal tegendraads collectief dat zich toelegt op het maken van producten, grafische ontwerpen, installaties en performances. Het collectief bestaat uit 15 social designers. De meeste leden van het collectief zijn vluchtelingen zonder juridische status. Hun leven staat in de wacht zolang hun geen verblijfsvergunning wordt toegekend.
Met de tentoonstelling Power Play – Deals All Over reflecteert We Sell Reality op het Europese vluchtelingenbeleid en de paradox van gesloten grenzen voor de één en open grenzen voor de ander. Deze tegenstrijdigheden worden actief door de Europese Unie in stand gehouden door deals te sluiten met landen buiten de EU om vluchtelingen buiten de deur te houden. Als je de tentoonstellingsruimte betreedt, waan je je in een kinderparadijs. Het lijkt op een winkel waar handgemaakt speelgoed wordt verkocht. Op het eerste gezicht een kleurig aantrekkelijk geheel, maar niet als je je iets meer verdiept in de achtergrond en de bijbehorende verhalen tot je door laat dringen. Deze deals zorgen er misschien voor dat er minder vluchtelingen in Europa aankomen, maar ze gaan ten koste van de veiligheid en kansen van al die mensen die zich gedwongen voelen hun thuis te verlaten.
Community & Learning / Collectieven / Conflict / Diaspora / Politiek Klimaat /