Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Installation photo:  Powerplay – Deals All Over (2021) by We Sell Reality - © Maarten Nauw / Framer Framed
Installation photo: Powerplay – Deals All Over (2021) by We Sell Reality - © Maarten Nauw / Framer Framed
Installation photo:  Powerplay – Deals All Over (2021) by We Sell Reality - © Maarten Nauw / Framer Framed
Installation photo:  Powerplay – Deals All Over (2021) by We Sell Reality - © Maarten Nauw / Framer Framed
Installation photo:  Powerplay – Deals All Over (2021) by We Sell Reality - © Maarten Nauw / Framer Framed
Powerplay – Deals All Over (2021) by We Sell Reality © Maarten Nauw / Framer Framed

9 Oct –
3 Dec 2021

Expositie: Powerplay – Deals All Over

De Europese Unie sluit deals met landen met als doel vluchtelingen buiten de deur te houden, zoals bijvoorbeeld de ‘Turkije-deal’. In Turkije worden vluchtelingen opgevangen en ter plekke wordt bepaald of deze vluchtelingen de oversteek naar Europa mogen maken. Of de ‘Mali-deal’: in Mali ontvangen ze ontwikkelingsgeld in ruil voor strengere grensbewaking. Deze en andere deals heeft het collectief We Sell Reality verbeeld in speelgoed voor kinderen. Het speelgoed zal worden gepresenteerd in de vorm van een installatie.

Als je de ruimte betreedt, waan je je in een kinderparadijs. Het lijkt op een winkel waar handgemaakt speelgoed wordt verkocht. Op het eerste gezicht een kleurig aantrekkelijk geheel, maar niet als je je iets meer verdiept in de achtergrond en de bijbehorende verhalen tot je door laat dringen. Deze deals zorgen er misschien voor dat er minder vluchtelingen in Europa aankomen, maar ze gaan ten koste van de veiligheid en kansen van al die mensen die zich gedwongen voelen hun thuis te verlaten.

We Sell Reality is een sociaal tegendraads label dat zich toelegt op het maken van producten, grafische ontwerpen, installaties en performances. Het collectief bestaat nu uit 15 social designers. De meeste leden van het collectief zijn vluchtelingen in een limbo-situatie. Hun leven staat in de wacht zolang hun geen verblijfsvergunning wordt toegekend.

Als collectief reflecteert We Sell Reality op de paradox van gesloten grenzen voor de één en open grenzen voor de ander. Voor migranten die geen rijkdommen bezitten blijken de grenzen vrijwel onmogelijk te passeren. Diezelfde grenzen zijn voor iemand in het bezit van een Europees paspoort heel eenvoudig fysiek, of door middel van handel, te passeren. Het collectief maakt de afhankelijkheidspositie die hierdoor bij sommigen ontstaat, zichtbaar. De projecten van We Sell Reality geven uiting aan een Europa dat teleurstelt vanwege een falend asielbeleid. Het project verbeeldt de drang tot overleven en hoe het is om ontwricht te zijn, maar het laat ook de trots, liefde en kracht zien van de deelnemers. Het collectief laat de realiteit zien van mensen die de consequenties van de deals direct ervaren.


Info

Opening: 8 oktober, 2021
Deuren open: 17:00 uur
DJ Crazy van 17:00 – 19:00 uur

Powerplay – Deals All Over is te bezichtigen van 9 oktober tot 3 december 2021 tijdens de openingstijden van Framer Framed. Gedurende deze periode zijn leden van het collectief op vrijdag, zaterdag en zondag aanwezig om inzage te geven in het proces en bezoekers te woord te staan. Entree is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.

Ondersteund door
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Amsterdams Fonds voor de Kunst; Gemeente Amsterdam- Stadsdeel Oost.Collectieven / Community & Learning / Kunst en Activisme /

Exposities


Expositie: Homies

Tentoonstelling in de vorm van een kledingwinkel geproduceerd door leden van het kunstcollectief We Sell Reality.

Expositie: Drawing Stories

Een online presentatie van Framer Framed in samenwerking met het Amsterdam Museum

Agenda


Finissage: Homies
Finissage voor de tentoonstelling in de vorm van een kledingwinkel geproduceerd door leden van het kunstcollectief We Sell Reality.
Sudanese Pop-up Restaurant
Een diner georganiseerd door We Sell Reality
We Sell Reality: Soedan
Een bijeenkomst in solidariteit met de Soedanese demonstranten
ELANCE speurtocht
Framer Framed is onderdeel van de speurtocht route organiseert voor jonge vrouwen van ELANCE.
Opening: Powerplay – Deals All Over
Met We Sell Reality en DJ Crazy

Magazine