Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

We Sell Reality Installation photo: Powerplay – Deals All Over (2021) by We Sell Reality. Foto: © Maarten Nauw / Framer Framed

Kunst als wapen tegen onrecht

Wat doe je als je ongewenst vluchteling bent en geen kant meer op kan? Je mag niet blijven, maar je thuisland is onveilig of neemt je gewoonweg niet terug. Je kunt bij de pakken neerzitten – niet vreemd als je nagaat wat je allemaal hebt meegemaakt – of je maakt een vuist en laat van je horen. Kunstenaarscollectief We Sell Reality bestaat uit grotendeels ongedocumenteerde migranten en doet het laatste.

Tekst Wietse Schmidt
Oktober 2021


WE SELL REALITY
Het collectief We Sell Reality komt elke vrijdag samen in een ruimte van Framer Framed aan de Oranje Vrijstaatkade. Met hun werk pogen de kunstenaars de toeschouwer een stapje verder te laten kijken dan de clichébeelden over de vluchteling.

Het laatste project Powerplay – Deals All Over is tot en met 19 november 2021 te bezoeken en is een uiting van kritiek op het beleid van de Europese Unie. Volgens We Sell Reality sluit de EU discutabele deals met andere landen om de vluchtelingen buiten de Europese deur te houden. Mali ontvangt bijvoorbeeld bakken vol ontwikkelingsgeld in ruil voor een strenge grensbewaking.

De expositie is opgezet als een kleurrijke en gezellige speelgoedwinkel. Boekjes in de stijl van Dick Bruna, levendige speelgoedpoppen en een wollig speeltapijt blijken bij nadere bestudering echter een schrijnend verhaal te vertellen. Waar kinderen normaal op een IKEA-tapijt met hun autootjes vrolijk rondjes rijden, blijken hier de levensgevaarlijke vluchtroutes te zijn afgebeeld.

Children’s book ‘De Deal’ by We Sell Reality, for sale during Powerplay – Deals All Over (2021)

Elke vrijdag, zaterdag en zondag zijn er leden van het collectief aanwezig om hun verhaal te vertellen. Mohamed uit Sudan is er daar één van. Hij bladert door een kinderboek dat vertelt over een vader en zoon die tijdens hun vlucht worden tegengehouden door warlord Hemediti. “Hemediti krijgt geld van de EU om de grenzen dicht te houden,” vertelt Mohamed. “Ik moest juist om Hemediti Sudan ontvluchten. Een vriend van mij kon niet meteen meevluchten en is drie maanden later vermoord.”

Het contrast tussen het lieflijke speelgoed en de rauwe werkelijkheid voor vluchtelingen is immens. Speelgoed herinnert ons aan onze jeugd en onschuld. De verhalen die de speelgoedobjecten vertellen zijn echter allesbehalve onschuldig en zullen weinigen onberoerd laten.


Dit artikel verscheen eerder in de Brugkrant, editie 137, 26 oktober 2021 en is met toestemming opnieuw gepubliceerd.Migratie / Amsterdam Oost /

Exposities


Powerplay – Deals All Over (2021) by We Sell Reality

Expositie: Powerplay – Deals All Over

Een kleurrijke installatie van het collectief We Sell Reality

Netwerk


Elke Uitentuis

Beeldend kunstenaar en mensenrechtenactivist