Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Debat: De exotische blik (Framer Framed (28 februari 2010)

28 Feb 2010 – 14:00

De exotische blik

Reserveren aanbevolen

Aanvang 14:00 uur
Entree gratis

Wereldmuseum
Willemskade 25
3016 DM Rotterdam

010 2707172
info@wereldmuseum.nl
www.wereldmuseum.nl


De exotische blik is tot stand gekomen in samenwerking met Kosmopolis (Rotterdam) en de RRKC (Rotterdamse Raad voor Kunst & Cultuur).

Achtergrond

De druk van marktwerking (bezoekersaantallen) lijkt culturele instellingen aan te zetten tot het maken van blockbuster-tentoonstellingen. Musea vervallen daarbij al snel in clichés die makkelijk herkenbaar zijn voor een groot publiek. Hierbij kan gedacht worden aan Kleurrijk India en Bollywood, Braziliaans Carnaval in het Tropenmuseum of De Positie van Moslimvrouwen.

In de Nederlandse museumwereld lijkt nauwelijks plaats voor perspectieven vanuit de regio zelf. Tentoonstellingen worden geframed met de Nederlandse blik als uitgangspunt. Gedepolitiseerd of niet, tentoonstellingen met niet-westerse kunst lijken afgerekend te worden op hun morele boodschap en de mate waarin ze een echte werkelijkheid weergeven. Het begrip authenticiteit staat hierbij centraal.

Debat

In dit debat zullen de processen achter exotisering – zowel in kunstmusea, volkenkundige musea en andere erfgoedinstellingen – aan de orde komen, in het bijzonder het proces van ethnic marketing.

Vertaalt het streven naar hoge bezoekersaantallen met exotische thema’s zich in een voorkeur voor landen en regio’s met een positief imago—zoals de opkomende mogendheden van Azië, India, Brazilië? Gaat dit in de programmering ten koste van gebieden die moeilijk liggen bij het publiek, een negatief imago hebben of op weinig belangstelling kunnen rekenen?

Zijn kleinere kunstinstellingen de uitzondering op de regel, omdat zij simpelweg geen groot publiek hoeven te trekken? Kunnen alleen musea met een kleiner marktaandeel het zich nog veroorloven om letterlijk en figuurlijk onontgonnen gebieden te betreden?

Gasten

Stanley Bremer – Directeur Wereldmuseum (Rotterdam);
Rocky Tuhuteru – Programmamaker, radio- en televisiepresentator;
Francio Guadeloupe – Cultureel antropoloog, docent, onderzoeker;
Bert Sliggers – Curator, auteur.

Het debat wordt geleid door Liesbeth Levy.



Koloniale geschiedenis /

Netwerk


Rocky Tuhuteru

Programmamaker, radio- en televisiepresentator

Stanley Bremer

Directeur Wereldmuseum

Bert Sliggers

Curator, auteur

Francio Guadeloupe

Cultureel antropoloog, docent, onderzoeker

Magazine