
Bert Sliggers
Bert C. Sliggers (1948) was als conservator verbonden aan Teylers Museum, Haarlem. In 2017 promoveerde Sliggers met het proefschrift: De Verzamelwoede van Martinus van Marum, (1750-1837) en de ouderdom van de aarde.
Zijn belangstelling gaat voornamelijk uit naar de geschiedenis van de wetenschap en die van het verzamelen. De mens als verzamel- en tentoonstellingsobject was het onderwerp van verschillende tentoonstellingen van zijn hand, zoals De Tentoongestelde Mens, Het Verdwenen Museum, Herkomst: Boudewijn Büch, De Versierde Mens, Vulkanen, De Exotische Mens en Noachs Ark, op weg naar Darwin.
In 2009 trok de expositie De exotische mens, andere culturen als amusement veel aandacht. Hierin werd in beeld gebracht hoe “exotische mensen” vanaf eind 19de eeuw naar Europa werden ‘gehaald’ om te worden tentoongesteld op wereldtentoonstellingen, op koloniale tentoonstellingen, in volkerenshows en dierentuinen; als rechtvaardiging voor kolonisatie, als antropologisch object, als levende illustratie van de missing link of simpelweg ter vermaak. Kunstenaars uit landen waar dergelijke volkerenshows werden gepresenteerd, werden door Sliggers uitgenodigd om te reageren op de mens als tentoonstellingsobject en een dialoog aan te gaan met de historische voorwerpen. In 2010 reisde Bert Sliggers met de VPRO mee naar Tahiti in het kader van het Darwinjaar, om onderzoek te doen naar het beeld van ‘de edele wilde’.
De expositie Op het eerste gezicht over het meten en labelen van mensen (8-11-14 t/m 8-2-15) was de laatste expositie die hij voor het Teylers Museum samenstelde . Zijn vertrek bij het museum ging gepaard met het afscheidssymposium Mensen aan de muur (20 november 2014).
Onderstaand een NOS item over de expositie De exotische mens, andere culturen als amusement (2009).
- Sargasso - over de tentoonstelling 'de exotische mens'
- VPRO, DE BEAGLE DE TENTOONGESTELDE MENS
- TEYLERS MUSEUM