8 May 2014 – 20:00
Renaissance #1 - De Hollandse Lente
Lokatie Framer Framed in de Tolhuistuin Buiksloterweg 5c 1031 CC Amsterdam- Noord Tijdstip 20:00 – 21:45 uur Gratis entree Openingstijden expositie De expositie Crisis of History is te bezichtigen van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur Route Bereikbaar vanaf Amsterdam Centraal Station met het pontje ‘Buiksloterweg’
Renaissance #1 is een multidisciplinair programma met muziek, debat en beeldende kunst. Dit programma komt tot stand op initiatief van Framer Framed in samenwerking met Rajae El Mouhandiz. Tijdens deze avond verdiepen wij ons aan de hand van verschillende sprekers en optredens in de ‘Hollandse Lente’, die gaande is naar aanleiding van de uitspraken van Geert Wilders tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.
Rajae heeft dit thema uitgekozen, omdat ze stil wil staan en wil terugblikken op de periode tijdens en na de gemeenteraadsverkiezingen. Na de uitspraken van Geert Wilders demonstreerde Rajae mee. Voor het eerst zag ze de eerste generatie mannen en vrouwen en masse, soms met een fiets aan de hand, soms arm in arm, samen met een bonte verzameling Nederlanders en met de Nederlandse en/of Marokkaanse vlag in de hand demonstreren en hun bestaansrecht opeisen. Ondertussen was de jeugd online actief bezig met online campagnes en petities uitrollen. Dit was voor haar een emotioneel moment. Eindelijk voelde ze de zachte krachten samenkomen en effect hebben. Zoals Malcolm Gladwell’s boek, zag ze een ‘Tipping Point” ontvouwen.
Zelf sloot ze zich aan bij andere bezorgde twitteraars en richtten samen de ‘Meer Marokkanen’ facebook pagina en vulden ze deze met muziek, humor en cultuur. Binnen een week kregen ze 15.000 vrienden. Een groot Meer Marokkanen feest zal snel worden georganiseerd. Het lijkt er op dat Nederland eindelijk wakker wordt. Maar hoe nu verder? Hoe zetten we dit nieuwe elan voort op een effectieve manier, zodat het niet enkel een kortstondige hype is, maar werkelijke (zelf) -reflectie en (zelf) -acceptatie plaats gaat vinden?
Het openingswoord wordt verzorgd door de curator van de expositie Robert Kluijver. Vervolgens zijn er voordrachten van ‘Ome’ Omar (Omar Dahmani) en Elou Akhiat, die we kennen van wijnbar Uva Dolce en zij schrijft al jaren proza. Tijdens Renaissance #1 maakt ze haar rentree. De Marokkaanse cartoonist en kunstschilder M’hand Abttoy zal live een cartoon tekenen. Zang en muziek wordt verzorgd door Muna Shirwa en Rajae El Mouhandiz en haar band. Na een pauze is er een kort vraaggesprek met alle sprekers en artiesten, gevolgd door een ontspannen en informele borrel voor alle aanwezigen.
Artiesten en sprekers
Rajae El Mouhandiz zangeres, platenproducent, korte filmmaker en pionier. Ze werkt, neemt op en treedt op in binnen- en buitenland. Rajae maakt soulvolle Maghreb-jazz en bracht reeds twee albums uit.
Omar Dahmani ‘Ome’ Omar Schrijver, acteur, hiphop artiest. Omar is naast schrijver ook rapper (o.a. van de titelsong van de film Sterke verhalen). Gelijktijdig met zijn debuutroman verschijnt zijn debuutplaat, eveneens Oerknal getiteld.
Elou Akhiat Kent u van Wijnbar Uva Dolce in Rotterdam. Schrijft proza. Maakte haar debuut op de buhne van het Dunya festival Rotterdam. Deze avond viert ze haar rentree met een korte essay en gedichten.
M’hand Abttoy maakt kritische cartoons over de islam en de Nederlandse politiek. Zijn naam is Abttoy en hij is een kunstenaar van Marokkaanse afkomst. Onlangs presenteerde hij zijn tweede bundel met cartoons.
Muna Shirwa is Oost Afrikaans, trotse Amsterdammer, maar vooral een vrouw. Ze is een schrijfster, dichteres, zangeres en theatermaker. Muna staat bekend om haar felle, weinig verbloemende ‘in your face’ teksten, die niet kil aandoen maar die je, gebracht door haar soulvolle stem, een warm gevoel geven.
Robert Kluijver. Freelance cultureel producent. Realiseerde diverse tentoonstellingen en schreef boeken over hedendaagse kunst uit het Midden-Oosten. Daarnaast werkte hij als politiek ontwikkelingsmedewerker, onderzoeker en cultureel manager in Afghanistan, Centraal-Azië en het Midden-Oosten.