Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Elke Uitentuis

Elke Uitentuis (1977) is beeldend kunstenaar, mensenrechtenactivist en moeder. Van 2005 tot 2013 maakte Elke deel uit van het kunstenaarsduo Osterholt/Uitentuis. Osterholt/Uitentuis realiseerde gemeenschapsprojecten met als doel de relatie van mensen met hun directe omgeving te onderzoeken en te democratiseren.

Met het project Your home is in our hands (2009) onderzochten ze het Victorville, een buitenwijk van Los Angeles, die erg geleden heeft onder de effecten van het instorten van de huizenmarkt. In 2009 stond er één op de vier huizen leeg. Binnen dit project waren Wouter en Elke geïnteresseerd in hoe de financiële recessie invloed had op het leven van mensen in de buitenwijken. Hierbij keken ze vooral naar hoe de lege huizen de buurt beïnvloeden, hoe de mensen denken over het begrip huizenbezit in tijden van economische crisis en of het instorten van de huizenmarkt het einde betekent van the American dream. Met interviews probeerden ze hier antwoord op te krijgen.

Nadat de samenwerking tussen Osterholt en Uitentuis tot een einde kwam, begon het vluchtelingencollectief Wij Zijn Hier /  We Are Here met hun protest in Amsterdam. Elke raakte betrokken bij deze groep vluchtelingen die streden voor hun basisrechten. Samen richtten zij Here to Support op. Deze stichting zette de We Are Here Academy op, een school voor vluchtelingen in limbo, die anders geen toegang hebben tot onderwijs, en verschillende kunstgerelateerde projecten zoals theatervoorstellingen Elke verliet Here to Support in 2017 om zich in te zetten voor de Vluchtmaat. Dit was een tijdelijke opvang voor 40 ongedocumenteerde vluchtelingen en een werkruimte voor kunstenaars en sociaal ondernemers.

Binnen de omgeving van de Vluchtmaat kwam het collectief We Sell Reality tot leven. We Sell Reality is een sociaal opstandingslabel dat is opgezet als een collectief van zowel ongedocumenteerde als gedocumenteerde kunstenaars. We Sell Reality maakt producten en installaties en creëert performatieve interventies in de openbare ruimte met als doel inzicht te geven in het leven van ongedocumenteerde vluchtelingen.

Elke Uitentuis is een van de deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling Taking Stock (2021) bij Framer Framed, Amsterdam.


Exposities


Expositie: Taking Stock

door Mariam Elnozahy, Wouter Osterholt, Elke Uitentuis

Expositie: Shaping Feelings

Een online presentatie van Framer Framed in samenwerking met het Amsterdam Museum

Expositie: Drawing Stories

Een online presentatie van Framer Framed in samenwerking met het Amsterdam Museum

Agenda


We Sell Reality Herdenking #1: Soedan - When Clouds Are Moving
Herdenking georganiseerd door kunstcollectief We Sell Reality in het kader van Amsterdam Museum's Refresh #2: War & Conflict.
Taking Stock: Tekensessie
Finissage van 'Taking Stock'
Opening: Taking Stock
Opening tentoonstelling met kunstenaar Elke Uitentuis

Magazine