Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Taking Stock (2021) - Mariam Elnozahy, Wouter Osterholt, Elke Uitentuis © Maarten Nauw, Framer Framed
Exhibition Taking Stock (2021), at Framer Framed
Exhibition opening Taking Stock (2021), at Framer Framed
Exhibition Taking Stock (2021), at Framer Framed
Exhibition opening Taking Stock (2021), at Framer Framed
Exhibition opening Taking Stock (2021), at Framer Framed
Taking Stock (2021) - Mariam Elnozahy, Wouter Osterholt, Elke Uitentuis © Maarten Nauw, Framer Framed

19 Jun ‚Äď
26 Aug 2021

Expositie: Taking Stock

De tentoonstelling¬†Taking Stock¬†toont de resultaten van een artistiek onderzoek dat van januari tot maart 2020 plaatsvond in Ca√Įro, Egypte. Het project is een reactie op de sluiting van de Townhouse Gallery of Contemporary Art. De sluiting is aanleiding om een reeks gebeurtenissen in het centrum van¬†Ca√Įro en de culturele scene in Egypte te onderzoeken.


Begin 2020 vond een serie tekensessies plaats in de voormalige fabrieksruimte van de Townhouse Gallery  in Cairo. Een groep kunstenaars kwam er samen om achtergebleven objecten uit de met sluiting bedreigde Townhouse Gallery te tekenen en te archiveren en zodoende te reflecteren op de complexe situatie waar de Townhouse in terecht was gekomen.

De kunstenaars realiseerde zich dat een groot deel van hun artistieke interventie in dit project gerelateerd waren aan een breder discours van institutionele kritiek en discussies rondom onafhankelijke kunstinstellingen in het Midden Oosten en daarbuiten. Taking Stock¬†maakte een reeks socio-politieke en economische gebeurtenissen zichtbaar, die de precaire situatie van de Townhouse hebben gevormd. Omdat vele culturele instellingen worstelen met financi√ęle beperkingen en sociaal-politieke tegenkrachten, ontstond het idee¬†om verbinding te zoeken met instellingen die onder soortgelijke druk staan.

De intieme en informele gesprekken waarmee de tekensessies gepaard gingen, zijn opgenomen, getranscribeerd, gecodeerd en online gepubliceerd op een website. De tentoonstelling bij Framer Framed bestaat uit een installatie die de collectie van 130 handgemaakte tekeningen van de deelnemers in Ca√Įro laat zien, vergezeld met een projectie van de Taking Stock-website, een interactief platform dat de gedigitaliseerde gesprekken ontsluit.

Vanuit de wens om krachten te bundelen en het onderzoek van de Townhouse Gallery te delen, worden drie online bijeenkomsten georganiseerd waarin de onderzoeksresultaten met partnerorganisaties worden besproken. Deze bijeenkomsten vinden plaats gedurende de tentoonstelling bij Framer Framed en zijn bedoeld om institutionele overlevingsstrategie√ęn te inventariseren. Tijdens de bijeenkomsten zullen de deelnemers hun inzichten opschrijven of schetsen. De aantekeningen worden vervolgens gedeeld via een online publicatie.

Deelnemende kunstenaars
Mariam Elnozahy
Wouter Osterholt
Elke Uitentuis

Tekensessies in Townhouse Gallery, Ca√Įro (2020)


Achtergrond

Townhouse Gallery¬†was een non-profit kunstruimte gelegen in het hart van Downtown Ca√Įro. Het nam een iconische positie in binnen de hedendaagse kunst in het Midden-Oosten; een belangrijke motor achter wat een cultureel rijke, regionale kunstsc√®ne is geworden.

Townhouse Gallery werd in 1998 opgericht en heeft op verschillende locaties een lange reeks activiteiten georganiseerd: van regionale symposia en gemeenschapsactiviteiten, tot tentoonstellingen en internationale residenties voor kunstenaars, curatoren, schrijvers en filmmakers. De galerie heeft een aantal belangrijke kunstruimtes in Ca√Įro geopend die van grote invloed zijn geweest op het Egyptische culturele landschap. Op individueel niveau heeft de galerie een cruciale rol gespeeld in de carri√®res van internationaal gerenommeerde kunstenaars en onderdak geboden aan een aantal invloedrijke kunstenaars en curatoren uit het buitenland. Meer hier over is te lezen op de website van Townhouse Gallery.

Deelnemende kunstenaars

Mariam Elnozahy is curator en schrijver uit Ca√Įro. Ze werkt ¬†momenteel voor muziekplatform Ma3azef.com. Voorheen cureerde ze exposities in zowel de Townhouse Gallery, als in verschillende ruimtes in Jeddah en Londen.

Wouter Osterholt is een in Berlijn gevestigde kunstenaar die afstudeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij ontwikkelt projecten op specifieke plekken waarmee hij verborgen verhoudingen en tegenstrijdige belangen wil ontrafelen die bepalend zijn voor het functioneren van die plek.

Elke Uitentuis is visueel kunstenaar, mensenrechtenactivist en moeder. Van 2005 tot 2013 was ze onderdeel van het kunstenaarsduo Osterholt/Uitentuis. In die tijd realiseerde Osterholt/Uitentuis community-projecten vanuit het oogpunt de verhouding van mensen tot hun directe omgeving te democratiseren.

Ondersteund door
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Amsterdams Fonds voor de Kunst; Gemeente Amsterdam – Stadsdeel Oost; Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Opening

19 juni, 20:00 Oranje-Vrijstaatkade 71
We hebben een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Graag reserveren via reserveren@framerframed.nl

Onze Coronamaatregelen kan je hier vinden.Het levende archief / Community & Learning / Midden-Oosten /

Agenda


Taking Stock: Tekensessie
Finissage van 'Taking Stock'
Opening: Taking Stock
Opening tentoonstelling met kunstenaar Elke Uitentuis

Netwerk


Mariam Elnozahy

Mariam Elnozahy

Curator en schrijver

Wouter Osterholt

Kunstenaar

Elke Uitentuis

Beeldend kunstenaar en mensenrechtenactivist