Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

MS__3803
Shared Waters opening in Amsterdam. Photo: Marlise Steeman / Framer Framed

10 jan –
14 jan 2024

Expositie: Shared Waters

De tentoonstelling Shared Waters toont het proces en resultaat van het gelijknamige educatieproject dat plaatsvond in nauwe samenwerking tussen Framer Framed en het Camissa Museum in Kaapstad, Zuid-Afrika. Een project waarbij jongeren in Amsterdam en in Kaapstad op zoek gingen naar hun roots, naar onderlinge culturele connecties in het verleden en heden, en de verbinding zochten met elkaar vanuit een oprechte interesse die vertrouwen geeft voor een toekomst van gezamenlijkheid en gelijkwaardigheid.

Opening
Woensdag 10 januari, 16:30

Shared Waters verwijst naar hoe wij met elkaar in verbinding staan in het verleden, heden en de toekomst. In de basis van het project ligt de ambitie van de samenwerkingspartners om jongeren op weg te helpen in hun persoonlijke reis door de tijd, om kennis over hun roots te vergroten. Een beter beeld en begrip van het verleden helpt om te navigeren door de soms rustige, soms hevige golven van het leven en eigen keuzes te maken voor de toekomst.

In mei 2023 starten de jongeren in beide steden hun zoektocht naar hun roots en gaven, onder begeleiding van verschillende kunstenaars, vorm aan hun ontdekkingen op artistieke wijze. In Amsterdam, werden de persoonlijke geschiedenissen onderzocht in vier workshops bij Framer Framed en vastgelegd met fotografie als medium. Na de zomer werd het project acht weken lang voortgezet met 15 leerlingen van het Kiem Montessori Amsterdam, met thema’s als identiteit, trots en culturele connecties, eigen gemaakt in de vorm van mixed collage, spoken word en vliegers als symbool van vrijheid en verbinding. In Kaapstad gingen deelnemers aan de slag met schilderen, muziek, keramiek, rap, spoken word en het maken van instrumenten.

In de tentoonstelling zijn de werken van de deelnemers in Amsterdam te zien, alsook een analoge ‘vertaling’ van het digitale platform zoals gebruikt werd voor uitwisseling tussen de groepen gedurende het project. Gelijktijdig met deze tentoonstelling worden in Kaapstad de werken van de deelnemers aldaar getoond. Bezoekers worden uitgenodigd om in de tentoonstelling ook eigen verhalen en geschiedenissen te delen, te verbeelden en zo de verbinding te maken de ander.


Het Camissa Museum, gelegen in Kasteel de Goede Hoop, vertelt de verhalen van de bevolking van de Kaap en onthult de rijke en complexe geschiedenis van de Camissa Afrikanen. Zij die als ‘gekleurden’ worden geclassificeerd, die eeuwenlang door anderen zijn geportretteerd maar nooit door henzelf. Deze geschiedenis en deze verborgen verhalen worden voor het eerst verteld. Het museum is een plaats van herinnering en herstel; het legt een verborgen voorouderlijk en cultureel verleden bloot, cruciaal voor gemeenschappen om zichzelf te begrijpen en voor een gemeenschappelijk begrip tussen verschillende gemeenschappen.

Camissa, de gecreoliseerde vorm van khamis sa, betekent “zoet water voor iedereen” in Kora, de Khoe-taal van de Kaap. Het verwijst naar de rivier die van de areb (berg) Huriamma kx’oa (die uit de zee oprijst – Tafelberg) naar huriamma (de zee) stroomt. Dit rivierensysteem heeft meer dan 40 zijrivieren en bronnen en stroomt tegenwoordig onder de stad Kaapstad. Symbolisch staat Camissa voor leven, zonder water kan het leven immers niet in stand worden gehouden.



Amsterdam Oost / Buitenschoolse Activiteiten / Educatie / Gedeeld erfgoed / Koloniale geschiedenis / Workshop / Zuid-Afrika /

Agenda


Educatieproject: Shared Waters
Uitwisselingsproject met het Camissa Museum (Kaapstad, ZA)

Magazine