Expositie: Six Yards Guaranteed Dutch Design
Al sinds 1846 bedient het bedrijf Vlisco, gevestigd in Helmond, de West- en Centraal Afrikaanse markt met Dutch Wax stoffen. Het Museum voor Moderne Kunst Arnhem presenteert van 29 januari t/m 6 mei 2012 de tentoonstelling Six Yards Guaranteed Dutch Design, over hoe Nederlandse stoffen van Vlisco onderdeel werden van verschillende West- en Centraal Afrikaanse culturen én hun weg vonden in de internationale mode, beeldende kunst en fotografie.
De tentoonstelling Six Yards is een hommage aan Vlisco stoffen: meer dan honderd jaar oud, geboren in Indonesië, ontworpen in Nederland, geliefd in West- en Centraal Afrika en begeerd in het Westen. Rijk aan geschiedenis en betekenislagen vinden de stoffen hun weg naar de modeshows van Parijs, de markten van Ghana en de galeries van Londen en New York.
Kunst, vormgeving en mode
De tentoonstelling samengesteld door het collectief Suze May Sho gaat in op de geschiedenis van de fabriek en de verhalen rondom de stoffen, schuwt de Nederlandse (post) koloniale geschiedenis niet en werpt een blik op de verschillen en overeenkomsten tussen westerse en niet – westerse culturen.
Deelnemend kunstenaars
Yinka Shonibare, Kara Walker, Ellen Gallagher, Wangechi Mutu, Fatimah Tuggar, Viviane Sassen, Lucy Orta, Hans Eijkelboom, Seydou Keïta, Andrea Spotorno, Meschac Gaba, Bodys Isek Kingelez, Collectie Arnhem, Harvey Bouterse, Acne, Marga Weimans, Querijn Maurits Ver Huell, Dries van Noten, PETROUManen en Vlisco designers.
Winkel
Een deel van de collectie Vlisco stoffen is tijdens de tentoonstelling per six yards te koop in het museum.
Publicaties
Bij de expositie Six Yards verschijnt een uitgebreide tentoonstellingskrant, plus het rijk geïllustreerde boek Vlisco Fabrics (voertaal Engels), met tekst van Anja Aronowsky Cronberg, uitgegeven door ArtEZ Press. In de reeks monografieën van Nederlandse modeontwerpers verschijnt een publicatie over Vlisco onder redactie van José Teunissen, uitgegeven door uitgeverij WBOOKS, Modelectoraat ArtEZ en ArtEZ Press.
Museum voor Moderne Kunst Arnhem, van 29.01 t/m 07.05, 2012
- Museum Arnhem
- Suze May Sho
Links
Indonesië / Gedeeld erfgoed / Koloniale geschiedenis /