Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

3 Apr 2012 – 14:00

Framer Framed Expertmeeting

3 april 2012 Museum voor Moderne Kunst Arnhem Utrechtseweg 87 6812 AA Arnhem t 026 377 53 00 e info@mmkarnhem.nl


Naar aanleiding van de solotentoonstelling Shilpa Gupta en de expositie Vlisco: Six Yards Guaranteed Dutch Design organiseert Framed Framed een expertmeeting in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem, voor geïnteresseerde curatoren en leden van het platform.

De drie leden van het collectief Suze May Sho – Rosell Heijmen, Connie Nijman en Jessica Helbach – die de Vlisco tentoonstelling samenstelden, zullen deelnemen aan de bijeenkomst.

De mogelijkheden van interdisciplinaire kennisuitwisseling en curatorschap zijn uitgangspunt voor het gesprek. De inleiding van de bijeenkomst wordt verzorgd door Shaheen Merali. Merali is curator en auteur, woonachtig in Londen. Van 2003-2008 was hij hoofd tentoonstellingen, film en nieuwe media bij het Haus der Kulturen der Welt in Berlijn. Hij was onder andere curator van de tentoonstelling The Black Atlantic; Dreams and Trauma- Moving images and the Promised Lands; and Re-Imagining Asia, One Thousand years of Separation. In 2006 was hij de co-curator van de zesde Gwangju Biennale, Korea.

Na twee jaar onderzoek zal hij in 2012 de grote expositie openen met de internationale collectie van de Birla Collection, Birla Academy of Art and Education in Calcutta, India Hij schreef vele essays over individuele kunstenaars zoals Ahmed Alsoudani, Ramesch Daha, Shilpa Gupta, Reena Kallat, Jitish Kallat, Leena Kejriwal, Riyas Komu, Madforreal, Lisl Ponger, Prasad Raghavan, Sara Rahbar, Sumedh Rajendran, Peter Riedlinger, NN Rimzon, TV Santhosh en Ulrich Volz.

Eerdere bijeenkomsten werden ingeleid door prof Howard Morphy en Daniel Rycroft. Howard Morphy, hoogleraar antropologie en hoofd van de Research School of Humanities and the Arts aan de Australian National University. Daniel Rycroft, University of East Anglia. Rycroft is mede oprichter en editor van het tijdschrift World Art en de publicatie Imperial Inhibitions, die zich richten op de raakvlakken van hedendaagse kunst, postkoloniale theorievorming en interculturele museologie.


Netwerk


Foto: Floren van Olden

Shaheen Merali

Curator, auteur, kunstenaar

Magazine