
24 May –
25 May 2025
Finissage: Past Disquiet
Op zaterdag 24 en zondag 25 mei tijdens Amsterdam Art Week 2025, heet Framer Framed je van harte welkom bij de afsluiting van de tentoonstelling Past Disquiet, die een grotendeels vergeten geschiedenis van politiek geëngageerde kunstenaars en initiatieven en hun rol in anti-imperialistische solidariteitsbewegingen van de jaren 1960 tot 1980 blootlegt. Tijdens de finissage is er een mini-bazaar van Tabaria Cafe, een praktische workshop voor kinderen en gesprekken met kunstenaars en onderzoekers Sanjukta Sunderason, Elizabeth Harney en Aida Moreno, en tentoonstellingscuratoren Rasha Salti en Kristine Khouri, waarin wordt gereflecteerd op thema’s als transnationale kunst, sociale actie en solidariteit.
Programma zaterdag, 24 May 2025
12:00 – 18:00
14:00 – 15:30 Warmi Küyen Textile Collective in gesprek met Aida Moreno
Framer Framed nodigt het Warmi Küyen Textile Collective uit voor een gesprek met Aida Moreno, die haar rijke ervaring in het organiseren van Arpilleras-workshops zal delen. Deze workshops, die begonnen in 1974 en tot op de dag van vandaag worden voortgezet in de ‘Casa de la Mujer de Huamachuco’ (het Vrouwenhuis van Huamachuco), zijn een essentieel onderdeel van de gemeenschap. Prachtige Arpilleras-ontwerpen zullen tentoongesteld worden en zijn te koop tijdens het weekend, waarbij de opbrengst de vrouwelijke makers en verdedigers van de vrijheid van meningsuiting ondersteunt.
15:00 – 20:00 Een mini-bazaar door Tabaria Cafe
De Palestijnse culturele pop-up Tabaria Café ontwerpt een mini-bazaar met eten, drankjes, verschillende spullen en solidariteitsitems op de mezzanine van Framer Framed. Tabaria Café zet zich in om Palestijnse mensen in ballingschap te helpen zich opnieuw te verbinden met hun afkomst, terwijl het tegelijkertijd de Palestijnse cultuur eert en bewaart.
16:00 – 17:00 De laatste rondleiding
Sluit je aan bij Framer Framed voor de laatste rondleiding, geleid door de onderzoekers van Past Disquiet. Deze editie van Past Disquiet legt een speciale focus op de geschiedenis van artistieke solidariteit binnen Nederland, in het bijzonder in Amsterdam, waar veel solidariteitsorganisaties waren gevestigd. Het verkent hoe internationale bewegingen uit de jaren ’60, ‘70 en ‘80, zoals de anti-apartheid en Chileense verzetsbewegingen, werden ondersteund door lokale activisten. De tentoonstelling viert de creativiteit en blijvende invloed van deze bewegingen.
Schrijf je hier in.
Programma zondag, 25 May 2025
12:00 – 18:00
11:00 – 12:00 (in het Nederlands): In het woud is er veel te doen
13:00 – 14:00 (in het Engels): In the Jungle There Is Much to Do
Onderdeel van Family Sunday bij Amsterdam Art Week 2025
Sluit je aan bij Framer Framed voor een intergenerationele, hands-on workshop voor kinderen, geïnspireerd door En la selva hay mucho por hacer (In het woud is er veel te doen), een ontroerende animatie over veerkracht, liefde die afstand overbrugt en de kracht van creatieve weerstand. Door middel van krijtafdrukken, collage en natuurlijke materialen, zullen deelnemers cocons van hoop maken voor een collectieve ‘Jungle Tree’. Of het nu gaat om collages, jungle-geïnspireerde texturen of miniatuurhuisjes, deze workshop nodigt gezinnen uit om thema’s van verbondenheid, communicatie en bescherming op een speelse en hoopvolle manier te verkennen.
12:00 – 18:00 Een mini bazaar door Tabaria Cafe
Tijdens de finissage nodigt Framer Framed de Palestijnse culturele pop-up Tabaria Café uit om een mini-bazaar te ontwerpen met eten, drankjes, verschillende spullen en solidariteitsitems op de mezzanine van Framer Framed. Tabaria Café zet zich in om Palestijnse mensen in ballingschap te helpen zich opnieuw te verbinden met hun afkomst, terwijl het tegelijkertijd de Palestijnse cultuur eert en bewaart.
12:00 – 16:00 Een printworkshop met Faray Fayyad en Plaatsmaken
Op de slotdag van de tentoonstelling, 25 mei, werkt Framer Framed samen met de grafisch ontwerper van Past Disquiet, Farah Fayyad, en Plaatsmaken uit Arnhem voor een speciale printworkshop. Er zullen vier prachtige ontwerpen in solidariteit met Palestina te kiezen zijn. Breng je eigen T-shirts, totebags of jassen mee! De workshop is gratis, met donaties welkom.
15.00 – 16.30 Panelgesprek On researching and exhibiting solidarity archives
Voor het afsluitende weekend van Past Disquiet nodigt Framer Framed Sanjukta Sunderason, Elizabeth Harney, Rasha Salti en Kristine Kouri uit voor een panelgesprek getiteld Over het onderzoeken en tentoonstellen van solidariteitsarchieven. Het gesprek verkent de thema’s van transnationale kunst, solidariteit en dekolonisatie binnen de context van de tentoonstelling. Elke spreker zal ingaan op de geschiedenis van kunst, dekolonisatie en transnationale solidariteiten, en bespreken hoe solidariteitsarchieven tentoon gesteld kunnen worden op basis van hun eigen onderzoek en/of curatorschap. De bijeenkomst wordt gemodereerd door Eszter Szakács.
Schrijf je hier in.
Over
Deze editie van Past Disquiet richt zich ook op de geschiedenis van artistieke solidariteit binnen Nederland, en specifiek in Amsterdam waar veel solidariteitsorganisaties gevestigd waren of een hoofdkantoor hadden. Het onderzoekt hoe internationale bewegingen uit de jaren ’60, ’70 en ’80, zoals de anti-apartheid-, anti-Vietnamoorlog- en Chileense verzetsbewegingen, in verbinding stonden met andere sociale bewegingen. De tentoonstelling viert de creativiteit en de blijvende invloed van deze bewegingen.
Het onderzoek dat aan de basis ligt van Past Disquiet begon bij vier vergeten ‘musea van solidariteit’: International Art Exhibition for Palestine (Libanon, 1978), Museum of Latin American Art in Solidarity with Nicaragua, The International Museum of the Resistance Salvador Allende en Art Contre/Against Apartheid. Deze initiatieven ondersteunden de bevrijdingsstrijd van het Palestijnse volk, de Sandinistische revolutie in Nicaragua, verwierpen de dictatuur van Pinochet in Chili en keerden zich tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Ondanks hun aanzienlijke omvang en impact zijn de getoonde collecties grotendeels vergeten – tot nu.
Kristine Khouri en Rasha Salti volgden het internationale netwerk van solidariteitsbewegingen langs Beiroet, Parijs, Rome, Rabat, Bagdad, Tokio, Venetië, Santiago, Managua, Kaapstad en Amsterdam. Zij ontdekten gaandeweg talloze verhalen van kunstenaars die tentoonstellingen organiseerden, ingrepen in de openbare ruimte en een bijzondere museale vorm creëerden om hun idealen te visualiseren en presenteren. Past Disquiet brengt deze verhalen opnieuw aan het licht met foto’s, pamfletten, krantenknipsels, posters, documenten, interviews en video’s.
Toegang is gratis. Vind je ook dat kunst altijd gratis toegankelijk moet blijven? Doe een donatie tijdens het aanmelden of word Framer Framed Vriend! Tijdens de finissage kan er worden gefilmd en gefotografeerd. Laat het ons van tevoren weten als je je hier niet comfortabel bij voelt.
Ondersteund door
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Amsterdams Fonds voor de Kunst; Gemeente Amsterdam, VriendenLoterij Fonds; Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis; Het Documentaire Paviljoen (IDFA) en Het Nieuwe Instituut.
Aanmelden
+ Voeg toe aan kalender
Kunst en Activisme / Chili / Het levende archief / Midden-Oosten /
Exposities

Expositie: Past Disquiet
Samengesteld door Kristine Khouri and Rasha Salti, deze documentaire- en archieftentoonstelling belicht een gedeelde geschiedenis van politiek geëngageerde kunstenaars en initiatieven
Agenda
Opening: Past Disquiet
Opening van de tentoonstelling Past Disquiet met een inleiding door curator Rasha Salti en een optreden van het strijdliederenkoor Verzet per Couplet
Netwerk

Tabaria Café

Farah Fayyad
Grafisch ontwerper

Hatem Imam
Beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper

Rasha Salti
Schrijver, onderzoeker, curator

Kristine Khouri
Onderzoeker, curator

Monet Barraza Madariaga
Kunstenaar
