Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

The workshop. Photo by Sun Chang and Noam Youngrak Son

Verslag: Mapping the Currents, Housing for Winds in Molenwijk met to M•Others

Op 2 april organiseerden kunstenaar Sun Chang en ontwerper Noam Youngrak Son een workshop voor de gemeenschap in Molenwijk. De workshop Mapping the Currents, Housing for Winds in Molenwijk diende zowel als een op zichzelf staand queer, pedagogisch en participatief werk als een voorbereiding op de publicatie to M•Others #2. to M•Others is een artistiek onderzoek naar M(Other)ing, door middel van creatief publiceren, queer pedagogie en gemeenschapsintersecties.

Tekst: Sterre Herstel

De wind giert door de Molenwijk. Het waait door de gangen van de tien verdiepingen tellende flats en zweeft over de graspaden voordat het bij Werkplaats Molenwijk neerstrijkt. Vandaag brengt de wind een workshop door kunstenaar Sun Chang, die al een bekende is van de gemeenschap, en co-facilitator Noam Youngrak Son. Zes deelnemers uit queer- en migrantengemeenschappen van Molenwijk zijn door hen uitgenodigd om zich te verdiepen in hun relatie met de wind in de buurt en met de wind in henzelf.

De eerste stap tijdens de workshop was de wind in de buurt onderzoeken door middel van vragen zoals ‘Waar vind je de wind?’, ‘Waar voelt het sterk aan?’ en ‘Is de wind warm of koud?’. Er werden nieuwe connecties gemaakt in de gemeenschappelijke ruimte: “Mijn kinderen noemen deze hoek altijd de Stormstraat!”

Vervolgens nam Noam Youngrak Son de groep mee op reis door de wereld met een poëtisch-politiek beeldessay over hoe de wind vervoert en verdeelt. Hoe mensen hebben geprobeerd controle te krijgen over de wind en de richting waarin deze stroomt: van hoge energie naar lage energie, warm naar koud, en van overvloed naar schaarste. Door de ogen van Noam wierpen we een blik op onze politieke en historische verwevenheid met de wind: “Wind is een stroom, een vector, een draagtas die door verschillende ecologische, culturele, economische, historische en affectieve landschappen waait”.

De workshop. Foto: Sun Chang

In het derde deel werd de wind een instrument voor zelfonderzoek: “Als je een wind was, wat voor soort wind zou je dan zijn? Zou je een zomerbries zijn of een woeste storm?” Deelnemers tekenden en deelden hun interne wervelwinden van ongeduld, hoe ze zichzelf liever voorstellen als een zachte bries, of de stormen die ze in hun leven hadden gezien – met de metafoor van de wind vormden ze een verhaal over hun persoonlijke stormen.

De workshop. Foto: Sun Chang

We onderzochten wat hun winden nodig zouden hebben en een verzameling van methoden om stormen tot rust te brengen kwam naar voren: bidden, dansen, alleen zijn, verkennen, of soms de wind van anderen tot stilstand laten komen. Met inachtneming van hun behoeften nodigde Sun de deelnemers uit om hun interne wind te verwelkomen bij hun thuis. De plattegrond van de appartementen in de Molenwijk werd het canvas waarop de winden vorm werden gegeven en waar de behoeften van die winden een plek vonden. Deze individuele plattegrondsculpturen versmolten tot één collectief werk, geïntegreerd in de kaart van de Molenwijk.

De participatieve workshop vormt de basis voor het ontwerp en de ontwikkeling van de tweede editie van de to M•Others-publicatie, die eind mei zal worden gepubliceerd. De lancering van de publicatie to M•Others #2 vindt plaats tijdens de Queer Open Stage op 26 mei om 15.00 uur.

Mapping the Currents, Housing for Winds in Molenwijk wordt ondersteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Stimuleringsfonds en de circulaire economie van to M•Others.


 



Molenwijk / Amsterdam Noord / Community & Learning / Queer / Workshop /

Agenda


Creative Publication Launch: to M•Others #2
Lancering publicatie 'to M-Others #2' met initiator Sun Chang tijdens Queer Open Stage
M•Others' Day in Molenwijk
M•Others' Day viering in Werkplaats Molenwijk met spelletjes, muziek, eten en discussies over ouderschap en mantelzorg.

Netwerk


Noam Youngrak Son

Communicatie designer

Sun Chang

Kunstenaar

Magazine