Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

MOther's Day in Molenwijk. Foto: @polinex_
MOther's Day in Molenwijk. Foto: @polinex_
MOther's Day in Molenwijk. Foto: @polinex_
MOther's Day in Molenwijk. Foto: @polinex_
MOther's Day in Molenwijk. Foto: @polinex_

Rapport: M•Other's Day in Molenwijk

Op M•Other’s Day in Werkplaats Molenwijk hebben we een mooie groep deelnemers mogen verwelkomen: moeders en kinderen uit Molenwijk en de Bijlmer, collega’s en vrienden met hun gezinnen en verschillende deelnemers met hun eigen verhaal en achtergrond. De Werkplaats was voor de dag tijdelijk omgetoverd tot een gemeenschappelijke kinderopvang voor waar iedereen gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor droeg.

Text: Sun Chang


In het midden van de Werkplaats lag de Galaxy of Care, een pedagogische werkvorm verpakt als spel, die de deelnemers uitnodigt om open met elkaar in gesprek te gaan over het scala aan aspecten die komen kijken bij M(O)thering. Onder begeleiding konden de deelnemers zich inleven in het ouderschap van een full-time moeder: moet je huishoudelijke taken zien als werk of een uiting van liefde? De deelnemers werden uitgedaagd om in gesprek te gaan over hun eigen ervaringen met het ouderschap. Zo ontstond een gezamenlijke Galaxy of Care van de deelnemers.

De deelnemers uit verschillende gezinssamenstellingen werden aangemoedigd om met pedagogische methoden uit de Queer community en met elkaar hun ‘nieuwe (non-nucleaire) gezin’ te vormen met genderbewust taalgebruik. Hoe word je een gezin, bleek uiteindelijk de centrale vraag.

Dit evenement is georganiseerd door To M•Other’s ter ere van moederdag. Bij M•Other’s Day ligt de nadruk niet op de verheffing van de rol van moeders binnen gezinnen of op het geven van cadeaus en bloemen. Echter, het zichtbaar maken van de levenservaring en wijsheid van ouders en verzorgers binnen het spectrum van ‘M(Other)ing’ staat centraal.


Deze M•Other’s Day is een samenwerking met Framer Framed en wordt ondersteund door Amsterdam Fonds voor de Kunst.

De installatie en de pedagogische methodiek is ontworpen door Sun Chang, het grafisch ontwerp is van Léo Ravy en is gefaciliteerd door Sterre Herstel, Lorita en Marije van Framer Framed. Het eten is verzorgd door Nancy Winklaar, de family-DJ was Dani Andrews en @lsllwrnc was de ‘door guard’.

Dank aan Openbare Bibliotheek Amsterdam, RoSa vzw – kenniscentrum voor gender & feminisme, Center for Reproductive Labor for the book contribution, VoorUit Molenwijk en Casco Art Institute  voor hun ondersteuning in de communicatie.

Foto’s door: Ania LenartowskaFeminisme / Molenwijk /

Agenda


M•Others' Day in Molenwijk
M•Others' Day viering in Werkplaats Molenwijk met spelletjes, muziek, eten en discussies over ouderschap en mantelzorg.

Netwerk


Sun Chang

Kunstenaar

Magazine