Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Nancy Jouwe

Nancy Jouwe is een van de initiatiefnemers van Framer Framed. Zij is werkzaam aan het project Mapping Slavery NL, dat de sporen van de Nederlandse rol in de slavernijgeschiedenis in kaart brengt. Nancy Jouwe is vooral geïnteresseerd in vrouwen studies, gender en etniciteit, Papua erfgoed en identiteit, en transculturele kunstprojecten.

Tot 2013 was Nancy Jouwe programmadirecteur bij Kosmopolis Utrecht, een platform dat door middel van kunst en cultuur een diepgaande dialoog tussen diverse gemeenschappen tot stand wil brengen, zowel landelijk als in een internationale context.

Tot 2010 was Jouwe directeur van Stichting Papua Cultureel Erfgoed in Utrecht. Daarvoor was zij werkzaam als junior-onderzoeker bij de Universiteit van Utrecht en adjunct-directeur bij Mama Cash. Nancy Jouwe studeerde Vrouwenstudies en Cultuurgeschiedenis in Utrecht en York en reisde veel in ZO-Azië en de Pacific, o.a. om te lobbyen voor vrouwenrechten.

In 2008 werd de reis die zij met haar vader Nicolas Jouwe aflegde naar Indonesië vastgeld in de documentaire Koning zonder land. Ooit was Nicolaas Jouwe een veelbelovende jonge leider van de Papoea-natie in wording. In de ’50-er jaren bekwaamde Jouwe zich tot een gepassioneerd politicus die zijn volk zou leiden naar onafhankelijkheid. Maar zover kwam het niet. Papoea werd een provincie van Indonesië en Jouwe week uit naar Nederland. De documentaire geregisseerd door Babette Niemel kreeg in 2009 een vervolg met Land zonder koning.

Jouwe co-publiceerde verschillende boeken, waaronder Papua’s? Oja, die bestaan echt, he? Een inventarisatie van de Positie van Papuavrouwen in Nederland, 1958-1992 (met Marlise Mensink, 1993) en Caleidoscopische Visies. De zwarte, Migranten-en vluchtelingenvrouwenbeweging in Nederland (met Maayke Botman en Prof Gloria Wekker, 2000). In 2012 verscheen van haar hand Paradijsvogels in de polder. Papoea’s in Nederland bij KIT Publishers, met foto’s van Bodil Anaïs.


Agenda


Gerilja Talks: Nancy Jouwe x Black Women in the Dutch Arts Scene
Over de bijdrage van zwarte vrouwen aan de Nederlandse kunstgeschiedenis
Hacking History
Een brainstorm over de relatie tussen Nederland en Indië en haar representatie in de openbare ruimte

Magazine