Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Projecten

In Werkplaats Molenwijk vinden er regelmatig en doorlopend verscheidene projecten plaats, zowel educatieve projecten in samenwerking met scholen in Amsterdam-Noord als projecten geïnitieerd door buurtbewoners. Hieronder vind je een overzicht van de meest recente projecten.


Vrij Atelier

Sinds oktober 2024 is er in Werkplaats Molenwijk het wekelijks inloopatelier Vrij Atelier, georganiseerd voor en door buurtbewoners van Molenwijk.

Elke maandagmiddag worden de schildersezels opgetuigd en kunnen buurtbewoners samen schilderen. Op basis van de behoeften van deelnemers en vanuit het principe van zelforganisatie en eigen inbreng is de invulling van het Vrij Atelier flexibel. Op sommige middagen worden er bijvoorbeeld workshops georganiseerd. Zo is kunstdocent Diede Visser langs geweest om de beginnende schilders de kneepjes van het vak bij te brengen. Deelnemers kunnen tussendoor ook verder gaan met hun eigen kunstwerken.

Vrij Atelier is een initiatief van buurtbewoner Janneke Jeeninga en wordt via het buurtbudget waar buurtbewoners aan mee beslissen via een stemronde gerealiseerd.


Naaiatelier

Elke maandagochtend opent Werkplaats Molenwijk een nieuwe week met het Naaiatelier. Hier kunnen buurtbewoners onder begeleiding van andere buurtbewoners (leren) werken met een naaimachine.

In de Werkplaats kan iedereen aan de slag met het vermaken, repareren en upcyclen van kleding en textiel. Naaimachines en materiaal zijn aanwezig. Het Naaiatelier biedt een laagdrempelige manier om kennis te maken met naaien en kleding repareren, maar iemand met jarenlange ervaring is uiteraard ook welkom.

Het naaiatelier is opgezet vanuit de Molenwijk door elkaar groep, bestaande uit verschillende Molenwijk buurtbewoners met een vluchtelingenachtergrond die in 2021 gezamenlijk een wandkleed hebben gecreëerd over de buurt.


Karam Keuken

Elke drie maanden faciliteert Werkplaats Molenwijk op de laatste vrijdagavond van de maand een gezamenlijk diner met een gratis maaltijd en optredens in het gezelschap van andere buurtbewoners.

Karam Keuken is een cultureel buurtdiner ontstaan vanuit Molenwijk Bloeit!, een maandelijks lente-poëzie-diner op initiatief van mensen uit de Molenwijk. Ook bij Karam Keuken presenteren buurtbewoners verhalen, poëzie of muziek aan de andere gasten, terwijl de drie buurtkoks Sonya, Ghada en Enaam de werkplaats omtoveren tot een restaurant.

‘Karam’ wordt vanuit het Arabisch en Turks vrij vertaalt naar ‘gul’, ‘gastvrij’ en ‘iets geven zonder terug te verwachten’. Een passende naam, want tijdens deze avonden staan saamhorigheid, samen eten en verbinding centraal.


Arpilleras workshops: textielherinneringen uit de Molenwijk

Tijdens workshopreeks Textielherinneringen uit De Molenwijk, georganiseerd door de Chileense kunstenaars Monet Barraza Madariaga en La Javi Textil, maken deelnemers in drie sessies in november en december 2024 kennis met de herkomst en betekenis van Arpilleras. Deze Chileense textieltechniek, ontstaan als protestvorm, wordt in de workshops gebruikt om verhalen en herinneringen van de Molenwijkbewoners vast te leggen. De deelnemers creëren een collectief Arpilleras-kunstwerk waarin hun herinneringen aan de Molenwijk zijn verwerkt. Zo bevorderen de workshops niet alleen creativiteit maar ook dialoog en verbinding binnen de gemeenschap.

Het collectieve Arpilleras kunstwerk wordt tentoongesteld tijdens de vertoning van de documentaire Retazos Móviles op 14 december 2024, waar bezoekers het eindresultaat en het proces erachter kunnen bewonderen.



Zelf gemaakt! In de Molenwijk

In een samenwerking met de OBA, komen leerlingen van Praktijkcollege Noord en de twee kunstdocenten Gina Sanches en Diede Visser iedere woensdagmiddag samen bij de Werkplaats. Hier krijgen leerlingen de kans om onder begeleiding hun artistieke vaardigheden te ontwikkelen en zich te uiten op een manier die hen buiten het reguliere schoolcurriculum uitdaagt.

Doel van Zelf gemaakt! is het ontwikkelen van eigentijdse cultuureducatie, toegespitst op leerlingen van het praktijkonderwijs om het artistiek-creatief vermogen te vergroten, zodat zij met zelfvertrouwen en gevoel van eigenaarschap uitdagende situaties aan kunnen gaan. En het werkt: tijdens de podcast Zelf gemaakt! Kunst en creativiteit met leerlingen Ikra, Rana & Rumaysa vertellen leerlingen dat ze niet alleen genieten van het maken van kunst, maar ook de waarde ervan inzien als een creatieve uitlaatklep en zelfs als inspiratie voor toekomstige carrières. Het project wordt elk jaar afgesloten met een tentoonstelling in Werkplaats Molenwijk.

Zelf gemaakt! wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuur Participatie, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Amsterdam Fonds voor de Kunst, de Alliantie en Gemeente Amsterdam.


to M•Others is gastonderzoeker in de Molenwijk

Sociaal kunstenaar Sun Chang (zij/hen) begon in 2020 met een zoektocht naar de betekenis van moederschap middels interviews, discussies en workshops. Het project, genaamd to M•Others, startte in de Bijlmer in Zuid-Oost maar streek uiteindelijk neer in de Molenwijk, waar de kunstenaar het verder ontwikkelde in samenwerking met Framer Framed.

to M•Others is een creatief publicatie- en kunsteducatieproject over de ideologie van ouderschap, startend vanuit het concept M(Other)ing. De publicaties worden door middel van een participatieve benadering gemaakt in samenwerking met M•Others (moeders, ouders en zorgverleners, ongeacht geslacht en sociale rollen) van verschillende achtergronden om zo hun verhalen met het publiek te delen. Sun Chang ontwerpt ook pedagogische hulpmiddelen om op artistieke manieren met kinderen en jongeren om te gaan. De kunstenaar focust zich op community-based werken – werken in en met de buurt - en ontwikkelt workshops en andere evenementen om haar publicaties en onderzoek te informeren.