Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Wanneer we spreken over kolonisatie_book cover

26 Jul 2018
19:15 - 21:00

Boekpresentatie: Wanneer we spreken over kolonisatie

Aansluitend bij de huidige Framer Framed tentoonstelling A Blueprint for Toads and Snakes, een solotentoonstelling van Sammy Baloji, vindt op donderdag 26 juli een event plaats waarin de recente publicatie Wanneer we spreken over kolonisatie (2017) van kunstenaarsduo Vesna Faassen en Lukas Verdijk centraal staat. Dit boek is de eerste Nederlandstalige bundeling van teksten over kolonisatie geschreven door Congolese historici, opgeleid en werkzaam in de Democratische Republiek Congo.

In samenwerking met kunstenaar Laura Nsengiyumva organiseren Faassen en Verdijk een ‘boekenclub’, waarin een aantal van de teksten uit de publicatie publiekelijk worden geanalyseerd en besproken door onder andere kunstenaar Quinsy Gario (Rotterdam) en schrijver Heleen Debeuckelaere (Brussel). Middels een performatieve lezing zullen zij het boek interpreteren, en aansluitend samen met moderator Laura Nsengiyumva en het publiek van gedachten wisselen.


Over Wanneer we spreken over kolonisatie

Een meerstemmig verhaal ontwikkelen over (de/post-)kolonisatie, dat is de bedoeling van het boekproject Wanneer we spreken over kolonisatie (2017) van Vesna Faassen en Lukas Verdijk. Eerder kregen enkel witte Nederlandstalige historici een stem in het Vlaamse debat aangaande het koloniale verleden. In hun project beoogt het duo deze zeggenschap te veranderen. Enerzijds door Congolezen zelf aan het woord te laten; anderzijds door de Nederlandse taal ook onderdeel te maken van het debat. Het boek vormt zo een startpunt voor een veelzijdigere dialoog. De boekenclub – welke Faassen & Verdijk samen met kunstenares Laura Nsengiyumva ontwikkelden – activeert deze dialoog. Een eerdere editie vond onder meer plaats bij Mu.Zee, Oostende.

Wanneer we spreken over kolonisatie kwam tot stand met steun van het Minderhedenforum, Vermeylenfonds, deMens.nu, Instelling Morele Dienstverlening en werd uitgegeven door Publiekeacties.org.


Over A Blueprint for Toads and Snakes

A Blueprint for Toads and Snakes is een solotentoonstelling van kunstenaar Sammy Baloji (1978, DRC), samengesteld door curator Vincent van Velsen met scenografie door Jean Christophe Lanquetin. De tentoonstelling toont een combinatie van nieuw en bestaand werk van de kunstenaar, die samen een kritische reflectie vormen op hoe een geschiedenis van kolonialisme en uitbuiting haar sporen heeft achtergelaten in de huidige Congolese samenleving. Door verschillende historische elementen op een originele manier te deconstrueren, herinterpreteren en toe te eigenen, levert Sammy Baloji een belangrijke bijdrage aan het geheugen en de perceptie van de Democratische Republiek Congo.

A Blueprint for Toads and Snakes werd mogelijk gemaakt door Galerie Imane Farès, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Tolhuistuin.Koloniale geschiedenis / Book Launch /

Exposities


Expositie: A Blueprint for Toads and Snakes

Een solotentoonstelling van Sammy Baloji

Agenda


Boekpresentatie: Being Imposed Upon
Een online gesprek met Gia Abrassart, Anne Wetsi Mpoma, onder leiding van Bambi Ceuppens
Curator rondleiding: A Blueprint for Toads and Snakes
Een rondleiding door Vincent van Velsen langs het werk van Sammy Baloji.

Netwerk


Heleen Debeuckelaere

Historica, schrijfster en organisator

Sammy Baloji

Kunstenaar

Jean Christophe Lanquetin

Kunstenaar en scenograaf

Vincent van Velsen

Kunstcriticus, onderzoeker en curator

Quinsy Gario

Dichter, kunstenaar, theatermaker