Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Vincent van Velsen

Vincent van Velsen (1987) is een kunstcriticus, schrijver, onderzoeker en curator met een achtergrond in kunst- en architectuurgeschiedenis. Hij heeft een brede focus die zich richt op zowel onderwerpen als politiek en filosofie als kunst en architectuur, waarbij de historische betekenis en hedendaagse relevantie belangrijke uitgangspunten vormen.

Hij draagt regelmatig bij aan platforms en magazines, waaronder MetropolisM, Volume, Tubelight en Archined, en stelde diverse tentoonstellingen samen voor instellingen als SMBA, Framer Framed, Lokaal 01, Castrum Peregrini, Kunsthuis SYB en Museum Flehite. In 2014 won hij samen met Alix de Massiac de tweede editie  van de curatorenprijs van de Vereniging Bedrijfscollecties Nederland (VBCN). In 2015/16 was hij resident aan de Jan van Eyck Academie te Maastricht. In 2018 was hij gastresident aan de Rijksakademie. Als freelance curator werkt hij onder meer aan een tentoonstellingen voor Nest, TENT en Stroom Den Haag. Van Velsen is bestuurslid bij Frontier Imaginaries en De Appel. Vincent van Velsen is onderdeel van het curatoren team voor Sonsbeek 2020.

Voor Framer Framed werkte hij mee aan drie exposities: Common Ground (2015) met werk van Charl Landvreugd en Antonio Jose Guzman; Ancestral Blues – Return to the State of L3 (2015) met werk van zes Amsterdamse kunstenaars die onderdeel vormen van het internationale kunstenaarscollectief The State of L3; en A blueprint for toads and snakes (2018), een solotentoonstelling van Sammy Baloji.


Exposities


Expositie: A Blueprint for Toads and Snakes

Een solotentoonstelling van Sammy Baloji
Works by Antonio Jose Guzman

Expositie: Ancestral Blues – Return to the State of L3

Een onderzoek naar een hybride transatlantische cultuur, samengesteld door curator Vincent van Velsen

Expositie: Common Ground

Met werk van Charl Landvreugd en Antonio Jose Guzman

Agenda


Finissage: A Blueprint for Toads and Snakes
Met Sammy Baloji, Georges Senga Assani en Heleen Debeuckelaere.
Wanneer we spreken over kolonisatie
Over de recente publicatie van Faassen en Verdijk, in het kader van tentoonstelling 'A Blueprint for Toads and Snakes'.
Curator rondleiding: A Blueprint for Toads and Snakes
Een rondleiding door Vincent van Velsen langs het werk van Sammy Baloji.

Magazine