Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

4 nov –
5 nov 2017

Museumnacht Amsterdam 2017

Tijdens Museumnacht staat Framer Framed in de Tolhuistuin in het teken van het thema ‘revolutie’. In de tentoonstelling It Won’t Be Long Now, Comrades! kijkt een groep hedendaagse kunstenaars naar de rol van verzet en protest, met een focus op voormalig communistische regio’s. Wat kunnen we leren van de revoluties van het verleden? Sta stil bij de waarde van tegenstrijdige meningen, maak je eigen protestbord en sluit je revolutionaire bezoek af met een afterparty bij de Progress Bar, ’the only political party you can dance to’.

Programma:


Tentoonstelling: It Won’t Be Long Now, Comrades!

Deze groepstentoonstelling valt samen met de 100e verjaardag van de grote socialistische Oktoberrevolutie in Rusland en richt zich op landen die direct beïnvloed zijn door die revolutie (en het daarop volgende communistische regime). De tentoonstelling vermijdt de gebruikelijke eenzijdige focus op de tekortkomingen van revoluties, evenals de clichés en stereotypen die bestaan over het communisme, en wil juist kijken naar de hedendaagse potentie van revoluties en verzet.

De kunstenaars en curatoren van It Won’t Be Long Now, Comrades! gaan op zoek naar het antwoord op een reeks relevante politieke vragen. Wat kunnen we van het verleden leren over de revolutionaire mogelijkheden van vandaag de dag? Hoe organiseer je politieke besluitvorming van onderop? Waar ligt de politieke macht, en hoe kan deze (opnieuw) worden opgeëist? Hoe kunnen verschillende, soms tegenstrijdige meningen op een gelijkwaardige manier onderdeel worden van een revolutionair idee?
Lees hier meer over de tentoonstelling.

Detail Karol Radziszewski – QAI/Revolution (2017)


Rondleidingen door curator Katia Krupennikova
Speciaal voor Museumnacht geeft Katia Krupennikova rondleidingen door de tentoonstelling It Won’t Be Long Now, Comrades!.
Krupennikova is curator en kunstcriticus. In haar onafhankelijke praktijk onderzoekt ze hoe internationale kunstenaars reageren en commentaar leveren op verschillende sociale en politieke contexten. Ze stelde It Won’t Be Long Now, Comrades! samen met Inga Lace.

Tijden
20:00 – 20:30
21:00 – 21:30
22:00 – 22:30
23:00 – 23:30

I’m So Angry (I Made A Sign)

De curatoren en kunstenaars van tentoonstelling It Won’t Be Long Now, Comrades! lieten zich inspireren door bottom-up activisme en revoluties van het verleden, om tot collectief, politiek verzet in het hier-en-nu te komen. Maar wat voor persoonlijke verhalen zitten er achter revoluties? Dat ontdek je in het pop-up museum I’m So Angry (I Made a Sign).

Dit initiatief van Iron Curtain Project legt verhalen vast van mensen die meededen aan één van de protesten die ons huidige Europa hebben vormgegeven. De Roemeen Constantin Jinga bijvoorbeeld, die werd neergeschoten tijdens de opstand tegen dictator Nicolae Ceausescu. Toch noemt hij die dag de gelukkigste uit zijn leven. Of Lagle Parek uit Estland: ze was nog maar net vrij uit een Russisch strafkamp of ze plande alweer een volgende protestactie. Wat had jij gedaan als je in hun schoenen stond? Waar ben je boos over en voor welk doel zou je bereid zijn echt in actie te komen? Oftewel, wat zou er op jouw protestbord staan? Ontwerp je eigen bord en toon het aan de wereld in de interactieve Photo Booth.

Tijden
Doorlopend.

Progress Bar
Laat je eerst revolutionair inspireren door de jonge hedendaagse kunstenaars van tentoonstelling It Won’t Be Long Now, Comrades! bij Framer Framed, en sluit de avond af bij Progress Bar, ’the only political party you can dance to’.

Progress Bar presenteert een line-up met avontuurlijke nieuwe artiesten, lezingen, performances en DJ’s. Verwacht optredens en DJ-sets van Bbymutha, Bonaventure, Eaves, LSDXOXO en Lyzza en een lezing door de Britse filosofe en activiste Nina Power. De avond, omschreven door FACT Magazine als “cutting edge thinking and dancing” geeft inzicht in de artistieke praktijk van de meest opwindende artiesten uit de hedendaagse cultuur, van avant-garde muziekproducenten en filmmakers tot kunstenaars en ontwerpers. Progress Bar is georganiseerd door Sonic Acts en Paradiso Noord.

Tijden voor Museumnacht bezoekers
Vanaf 22:00 – 04:00. Progress Bar is een officiële Museumnacht afterparty — let op! entree met je Museumnachtbandje in combinatie met een extra ticket à €5. Tot middernacht gratis voor Subbacultcha! leden. Lees meer en tickets.


Lees meer:
Framer Framed in de Tolhuistuin tijdens Museumnacht Amsterdam.Kunst en Activisme /

Exposities


Expositie: It Won't Be Long Now, Comrades!

Samengesteld door Inga Lāce en Katia Krupennikova

Netwerk


Katia Krupennikova

Curator

Magazine