Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Katia Krupennikova

Katia Krupennikova (1982, Moskou, Rusland) is een curator en kunstcriticus die woont en werkt in Amsterdam. Zij studeerde in 2012 af van het Curatorial Programme van De Appel. Ze werkt momenteel als assistent curator van de Bergen Assembly 2017-2019 en werkte eerder bij het Centre for Contemporary Art Ujazdowski Castle in Warschau. In haar onafhankelijke praktijk als curator onderzoekt Krupennikova hoe internationale kunstenaars reageren en commentaar leveren op verschillende sociale en politieke contexten. Zij was de winnaar van de Akban Sanat International Curator Competition 2015. De resulterende tentoonstelling, Post-Peace, die in Istanbul moest plaatsvinden, werd gecensureerd door de gastinstelling. De tentoonstelling werd vervolgens in uitgebreide vorm gepresenteerd bij Württembergische Kunstverein in Stuttgart (2017) en Nest in Den Haag (2017).

Andere recente projecten zijn onder meer Games People Play, Nest (Den Haag, 2016); INSIDEOUT, een speciaal project voor de 6de Biennale van Moskou, 2015 (het project bestond uit rondleidingen naar 8 appartementen van bewoners van Moskou); There is Absolutely No Cause for Alarm, een speciaal programma voor het Unseen Festival, De Punt en Kepler Studio Amsterdam (Amsterdam, 2015); Women Commentators: Russia and Ukraine, Nationaal Museum Krolikarnia (Warschau, 2014); My Joy, een speciaal project voor artgenève (Palexpo, Genève, 2014). Als kunstcriticus schrijft Krupennikova voor colta.ru over internationale evenementen en voor diverse catalogi.

Voor Framer Framed werkte  Krupennikova eerder aan het onderzoeksproject en lezingenserie Impossible Dialogues (2016) en realiseerde ze samen met curator Inga Lace de tentoonstelling It Won’t Be Long Now, Comrades! (2017).


Exposities


Expositie: It Won’t Be Long Now, Comrades!

Samengesteld door Inga Lāce en Katia Krupennikova

Agenda


Humans of the Institution: Censorship & Strategy working group
Museumnacht Amsterdam
Featuring the pop-up museum I’m So Angry, I Made a Sign
Project overview: PATTERNS & Impossible Dialogues (2016)
Nieuwe editie: 26 & 27 mei 2016
Impossible Dialogues – Contested memories, conflicting presences
Donderdag 26 mei, 20:00 - 22:00
Impossible Dialogues – First Edition
Curated by Katia Krupennikova, Margaret Tali and Inga Lace

Magazine