Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

2 sep 2023
16:00 - 18:00

Lancering: Errant Journal #5, Learning from Ancestors

Framer Framed en Errant Journal nodigen je graag uit voor de lancering van Errants vijfde nummer Learning from Ancestors. Epistemic Restitution and Rematriation. Dit nummer richt zich op de huidige discussies rond de teruggave van koloniaal geroofde objecten, maar kijkt daarbij breder naar de vragen over herstel en de meer fundamentele kennisverschuivingen die moeten plaatsvinden voordat heling kan plaatsvinden. We nodigen je van harte uit om samen met ons de nieuwste Errant te vieren, met een borrel en een inleiding op het thema door hoofdredacteur Irene de Craen.

Het evenement is in het Engels en gratis. Meld je aan via Eventbrite.

Er van uitgaande dat de teruggave van al het koloniaal geroofde, geplunderde en gestolen erfgoed volledig en zonder aarzeling moet plaatsvinden, wil Errant Journal No. 5 ‘Learning from Ancestors’ verder gaan dan de kwestie van ’teruggeven’, en vragen wat wordt teruggegeven door wie en aan wie, waar en hoe? In deze nu schijnbaar alomtegenwoordige discussie, wie is er aan het woord en naar welke stemmen wordt geluisterd? Om dit te doen, stelt Errant, zoals blijkt uit de titel van dit nummer, een verschuiving van perspectief voor weg van dominante (Westerse) epistemische autoriteiten om andere manieren te overwegen om de wereld waar te nemen en te ervaren en ons hierdoor te laten leiden in de vragen die we hebben. Dit betekent noodzakelijkerwijs dat dit nummer niet alleen gaat over objecten en hun terugkeer, niet alleen over fysieke ‘dingen’ die van eigenaar en locatie kunnen wisselen, maar ook over reparatie, zonder welke restitutie zinloos zou kunnen zijn.

Met bijdragen van
Ariella Aïsha Azoulay, Irene de Craen, Birago Diop, Adeola Enigbokan, Robin Gray, Tonderai Koschke, Aram Lee, Lifepatch, Albert Mwamburi, Zoé Samudzi, Dewi Sofia, Rolando Vázquez, Kaiya Waerea

Je kunt Errant Journal nu steunen met een abonnement! Meer informatie over hoe je je kunt abonneren, vind je hier. Je kunt een exemplaar van Errant Journal ook direct online bestellen via onze webshop.


Credits

Errant Journal is een internationale publicatie voor culturele praktijk en theorie die diverse lokale perspectieven van over de hele wereld samenbrengt. Door de grenzen van onze gesitueerde kennis en de nutteloosheid van een enkel perspectief te omarmen, bevraagt Errant de politiek van kennis en representatie in taal, kunst en andere disciplines. Met haar dekoloniale en pluriversele benadering van thema’s gerelateerd aan (o.a.) geo- en lichaamspolitiek, museologie, ecocide en activisme, wil Errant theorie verbinden met de praktijk in een zo breed mogelijk kennisveld.

Errant Journal is een concept van Irene de Craen.
Framed Framed is co-publisher en founding partner.

Omslag door Johanna Unzueta, ontwerp door Jan-Pieter Karper.Book Launch / Koloniale geschiedenis / Subversive Publishing /

Exposities


Expositie: Tanah Merdeka

Een tentoonstelling met het Indonesische kunst- en activistencollectief Taring Padi, waarin wordt gereflecteerd op het concept van land als object en locatie van decoloniale strijd.

Agenda


Lancering: Errant Journal #4, States of Statelessness
Errant Journal is een concept van Irene de Craen, gerealiseerd in samenwerking met Framer Framed
Lancering: Errant Journal #3, DISCOMFORT
Errant Journal is een concept van Irene de Craen, gerealiseerd in samenwerking met Framer Framed
Lancering: Errant Journal #2, Slow Violence
Errant Journal is een concept van Irene de Craen, gerealiseerd in samenwerking met Framer Framed
Lancering: Errant Journal #1, When Are We?
Errant Journal is een concept door Irene de Craen, gerealiseerd in samenwerking met Framer Framed

Netwerk


Photo of Dewi Sofia

Dewi Sofia

Freelance creatief en wetenschapper

Ariella Aïsha Azoulay

Curator, schrijver, filmmaker, en professor

Lifepatch

Kunstenaarscollectief

Irene de Craen

Schrijver, onderzoeker en curator

Aram Lee

Kunstenaar
Adeola Enigbokan

Adeola Enigbokan

Kunstenaar en stedenbouwkundige

Rolando Vázquez Melken

Assistent professor van Sociologie