Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Adeola Enigbokan

Adeola Enigbokan

Adeola Enigbokan is kunstenaar en stedenbouwkundige. Haar onderzoeksmethode is gebaseerd op theorieën en methodes uit de eco-psychologie, antropologie en stedenbouw. Ze begeleidt onderzoeken omtrent ervaring van de publieke ruimte samen met architecten, designers en andere sociale onderzoekers in buurten van New York, Tel Aviv, Moskou, Sint-Petersburg, Beijing, Mexico Stad en Amsterdam.

Adeola behaalde een onderzoeksmaster in Antropologie en Geschiedenis aan The New York School for Social Research en een PhD in eco-psychologie aan The New York School for Social Research met haar proefschrift Archiving the City: A Guide to the Art of Urban Interventions. Zij gaf les aan Department of Technology, Culture and Society aan New York University en Urban Sociology aan de Universiteit van Amsterdam. Artikelen van haar hand verschijnen onder ander in Journal of Urbanism, Cultural Geographies, The New Inquiry and Art en the Public Sphere en Errant Journal.

Adeola Enigbokan realiseerde diverse projecten om de scheidslijn tussen kunst en wetenschap. Voor Piece-Walk/Free Zone organiseerde zij een wandeling door het Garment District in New York. Deze wandeling is gebaseerd op het onderzoek over de levensomstandigheden van de textielarbeiders tussen 1930 en 1980. Voor Under Construction/Working at the New Queens Museum ontwierp zij een participatieve performance gebaseerd op acht weken samenwerken met een curator, conservator en kunstenaar in het museum. Voor Framer Framed realiseerde Adeola Enigbokan in samenwerking met studenten van de Universiteit van Amsterdam een artistiek buurtonderzoek in de Molenwijk, Amsterdam.

Om vanuit de locale context te werken, startte Framer Framed in november 2016 in samenwerking met Adeola Enigbokan een sociologisch onderzoek in de Molenwijk in amsterdam-Noord. In deze wijk bleken weinig faciliteiten op het gebied van kunst of cultuur, noch voldoende ontmoetingsplaatsen voor buurtbewoners, in het bijzonder jonge vrouwen. Vanuit deze vraag opende Framer Framed in september 2018 een nieuw projectruimte; Werkplaats Molenwijk. Hier worden buurtbewoners actief te betrokken bij kunst, cultuur, erfgoed en de maatschappij.


Agenda


Lancering: Errant Journal #5, Learning from Ancestors
Errant Journal is een concept van Irene de Craen, gerealiseerd in samenwerking met Framer Framed
Citizenship & Cultural Production #6: Perspectives on Public Space with Cas Bool & Adeola Enigbokan
Een buurtwandeling en lezing over het gebruik van de openbare ruimte in de Molenwijk.
Symposium: Art as Resistance #1
Een symposium van een dag over kunst als verzet, gericht op diversiteit, met betrekking tot communities en de lokale relevantie van een plaats.

Magazine