Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

The Anarchist Citizenship

25 Jan –
26 Jan 2025

Finissage Weekender – The Anarchist Citizenship: People Made of Stories

Op zaterdag 25 en zondag 26 januari 2025 sluit Framer Framed de tentoonstelling The Anarchist Citizenship: People Made of Stories af met een weekend vol performances, muziek en gesprekken.

Zaterdag, 25 januari 2025
Cakeland Architecture: From Aqaal Somali, African Modernism to Anarchist Design

De architectuur van Hargeisa is een mix van modernistische, futuristische, neoklassieke, Midden-Oosterse, Swahili- en vele andere architectonische en ontwerpstijlen. Dit samen doet volgens architect Rashiid Ali denken aan ‘architectonische bruidstaarten’.

Cakeland Architecture: From Aqaal Somali, African Modernism to Anarchist Design verdiept zich in de ingewikkelde relatie tussen Somalische architectuur en haar ontmoeting met modernisme, kolonialisme, de Indische Oceaan en hoe deze architectuur wordt gevormd door specifieke ontwerppraktijken, zoals de Aqaal Somali. Historisch gezien staat het architecturale concept van de Buul of Aqaal Somali, dat thuis en gemeenschap symboliseert, centraal in de Somalische leefwereld. Dit ontwerp is gemaakt van natuurlijke en gerecyclede materialen en belichaamt vindingrijkheid en duurzaamheid. Het biedt inzicht in hoe ruimtelijke praktijken zich aanpassen aan het klimaat, de cultuur en de schaarste van hulpbronnen.

De avond laat zien hoe architectuur een taal van identiteit, veerkracht en dromen wordt, die de ambitites en uitdagingen van haar ontwerpers weerspiegelt. In hoeverre is het mogelijk om je een toekomst voor te stellen binnen een Afrikaans paradigma, zonder de kapitalistische manieren van productie en eigendom te reproduceren?

Rashid Ali, ontwerper van de tentoonstelling, gaat in gesprek met architect, onderzoeker en curator Setareh Noorani. Ook vindt er een poëtische interventie van Bilan the Poet plaats.

Programma

18:00 | Deuren open
19:00 | Gesprek Rashid Ali en Setareh Noorani, met een interventie door Bilan the Poet
22:00 | Deuren gesloten

Schrijf je hier in voor Cakeland Architecture.


Zondag, 26 januari 2025
Mending a Crack in the Sky
Een feestelijke dag gevuld met verhalen, beeldcultuur, architectuur en het sociale leven die gezamenlijk vormgeven aan burgerschap in Somaliland, de Somalische regio en haar diaspora. Kunstenaar Salman Dirir geeft een performance als onderdeel van zijn werk Ruun, en geluidskunstenaar en producent Elmi Original presenteert een speciale luistersessie waarin hij zijn onderzoek naar Qaarami muziek samenbrengt.

Breng je hooyo, familie en vrienden mee en trek je favoriete diraac/abaya/baati aan om de Somalische mode en textieltradities te vieren!

 

Programma

12:00 | Deuren open
14:00 | Opening photo booth: Haye, Haye, Re-Fashioning a Photo Studio
15:00 | Henna workshop
15:30 | Performance door Salman Dirir
17:00 | Gesprek and poëtische performance
18:00 | Luistersessie door Elmi Original
20:00 | Deuren gesloten

Schrijf je hier in voor Mending a Crack in the Sky.


Over

The Anarchist Citizenship is een doorlopend, onderzoeksgericht project naar de hedendaagse visuele en orale cultuur in Somaliland. Het project is in 2016 opgezet door curator Amal Alhaag en kunstenaar Nadine Stijns; ontwikkeld in samenwerking met Somalische kunstenaars zoals Mustafa Saeed en andere denkers, architecten en activisten. In de loop der jaren heeft The Anarchist Citizenship verschillende gedaantes aangenomen. Het is een ontmoetingsplaats voor lokale en diasporische kunstenaars, filmmakers, architecten en ontwerpers die samen onderzoeken hoe Somalische(landse) mensen burgerschap definiëren en identiteit vormgeven door middel van beeldcultuur.

Kunstenaars
Mustafa Saeed
Kinsi Abdulleh
Rashid Ali
Abdullah Barre
Salman Dirir
Sumia Juxun
Elmi Original
The Somali Museum, UK


Toegang is gratis.

Framer Framed wordt ondersteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Amsterdams Fonds voor de Kunst; Gemeente Amsterdam; en VriendenLoterij Fonds.

Aanmelden

+ Voeg toe aan kalender




Diaspora / Fotografie /