Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Retazos Móviles © Werkplaats Molenwijk / Framer Framed Retazos Móviles © Werkplaats Molenwijk / Framer Framed

14 Dec 2024
18:00 - 20:00

Documentaire screening: Retazos Móviles bij Werkplaats Molenwijk

Kom op 14 december 2024 18:00 naar Werkplaats Molenwijk voor een screening van Retazos Móviles, een documentaire over het erfgoed van de Chileense textiele traditie Arpilleras. Tijdens de screening is er ook een tentoonstelling van Arpilleras kunstwerken, onder andere gemaakt door buurtbewoners uit Molenwijk tijdens de Arpilleras workshops: Textielherinneringen uit de Molenwijk van Chileense kunstenaars Monet Barraza Madariaga en La Javi Textil.

Bekijk hier de trailer!

Retazos Móviles is een documentaire waarin Latijns-Amerikaanse vrouwen hun ervaringen met elkaar verbinden over hoe hun leven in Nederland is gevormd door openbaar vervoer en mobiliteit. Het combineert stop-motion met de textiele techniek Arpilleras, ontwikkeld tijdens de dictatuur in Chili, waar de textielwerken verhalen uitbeeldden die anders werden verzwegen. De documentaire gaat over de manier waarop levens worden hervormd door migratie en hoe, door het vertellen van deze verhalen, een nieuwe gemeenschap van vrouwen ontstaat.

Naast een documentaire is Retazos Móviles als experiment ook onderdeel van wetenschapper Sandra La Rota’s promotieonderzoek. Het stelt de fundamentele vraag wie het recht heeft om kennis te genereren. De film breekt met het stedelijk georiënteerde discours en versterkt de stemmen van vrouwen met een migratieachtergrond op het platteland van Nederland. Ook verlegt het de grenzen van traditionele borduurtechnieken – lang gebruikt om onderdrukte verhalen een stem te geven – en blaast ze nieuw leven in door de combinatie met stop-motion.

Retazos Móviles is een bewijs van de kracht van samenwerking. De film, die mede is gemaakt door elf vrouwen en non-binaire personen, bestaat uit opnamen van acht verschillende camera’s. De soundtrack is niet ontwikkeld in een postproductieproces, maar maakt integraal deel uit van de creatie van de film. De kern van dit experiment is de vraag waarom men films maakt en hoe zorg en gemeenschap in het filmcreatieproces kunnen worden opgenomen. Het project is een samenwerking tussen Fundación Diáspora Solidaria (Mónica Barraza en Siria Wildbergh-Olivares), Club Entrelazadas (Javiera González Velásquez), Nene Moné in muziekcompositie en Elliot en Sandra La Rota op audiovisueel gebied.

Tijdens de screening verzorgen drie vrouwelijke buurtkoks van Karam Keuken gratis hapjes. Ook worden eerder gemaakte Arpilleras tentoongesteld, waaronder een collectief Arpilleras kunstwerk van de Molenwijk gemeenschap.

Kom aanschuiven op 14 december 2024 18:00 en meld je hier aan om ons te laten weten dat je komt!


De film is Spaanstalig met Engelse ondertiteling. Er wordt een Nederlandse samenvatting en Nederlandse vertalingen gegeven. Toegang is gratis.

Vind je ook dat kunst altijd gratis toegankelijk moet blijven? Doe een donatie tijdens het aanmelden of word Framer Framed Vriend!

Tijdens dit evenement kan er worden gefilmd en gefotografeerd. Laat het ons van tevoren weten als je je hier niet comfortabel bij voelt.

Werkplaats Molenwijk wordt mede mogelijk gemaakt door de Alliantie, Gemeente Amsterdam/Stadsdeel Noord, Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

 Retazos Móviles werd gefinancierd via het TOD-IS-RUR Project van het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie onder de Marie Skłodowska-Curie subsidieovereenkomst nr. 956030.



Diaspora / Amsterdam Noord / Feminisme / Gedeeld erfgoed / Migratie / Molenwijk / Social Practice /

Agenda


Herfst cultuur uitje naar IDFA: The Brink of Dreams
Uitje met Werkplaats Molenwijk naar The Brink of Dreams een documentaire over vrouwen die een straattheatergezelschap vormen in Egypte
Arpilleras workshops: Textielherinneringen uit de Molenwijk
Reeks workshops over vrouwelijk textielerfgoed in Werkplaats Molenwijk
Koffie Smaakt Naar Koffie: Koffieritueel & boeklancering van Cocuyo
Een workshop koffie proeven en de boeklancering van Cocuyo, door kunstenaars Ana Tomimori en Carlos Felipe Guzmán van Proyecto Cocuyo bij Werkplaats Molenwijk
Wens-talisman workshop: Samen kneden & spreken
Keramiekworkshop speciaal voor vrouwen uit Molenwijk, Amsterdam-Noord
Arpilleras Workshopsessies: Refuge and Textile Memories
Serie workshops over vrouwelijk textielerfgoed

Magazine