Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Arpilleras Workshop Cycle: Refuge and Textile Memories. Photo courtesy of textile collective Warmi Küyen.

9 Jul –
23 Jul 2024

Arpilleras Workshopsessies: Refuge and Textile Memories

Je bent van harte uitgenodigd voor de Arpilleras workshopcyclus: Toevluchtsoord en textiele herinneringen op 9 juli 2024. De workshop bestaat uit drie sessies (9, 16 en 23 juli) waarin dialogen en video’s worden gecombineerd om na te denken over Arpilleras en de concepten herinnering en toevluchtsoord. De workshop wordt geleid door textielkunstenaars Monet Barraza Madariaga en La Javi Textil.

Tot onze spijt moeten wij u laten weten dat de eerste workshop op 9 juli niet doorgaat.
De volgende workshopdata op 16 en 23 juli gaan wel door zoals gepland.

In Arpilleras workshopcyclus: Toevluchtsoord en textiele herinneringen wordt je uitgenodigd om je eigen ervaringen en kennis te herwaarderen en je creativiteit op te wekken. Ook maak je kennis met het vermogen van Arpilleras om zowel betekenisvolle dialogen te creëren als concrete acties. Deze dialogen en acties worden geregen in de stof, die resoluut en zonder angst vertellen over de strijd, het verzet en de dromen van hun makers.

Je hoeft geen expert te zijn in textielkunst of borduren, je hoeft alleen maar bereid te zijn om te leren en geïnspireerd te raken door deze krachtige textieltechniek. In het praktische gedeelte leren we de basistechniek van compositie, kleurencombinaties en steken, zodat deelnemers hun eigen textielstukken kunnen maken, geïnspireerd door de Arpilleras. Aan het einde van de workshopcyclus heeft elke deelnemer een Arpillera (30 x 25 cm) ontworpen en gemaakt.

Het doel van de Arpilleras workshopcyclus is dat deelnemers zich vertrouwd voelen om persoonlijke en collectieve herinneringen, ervaringen en hoop te delen, om antwoord te geven op de vraag: Wat betekent een toevluchtsoord voor ons als mens? Waar is het, hoe voelt die plek of dat gevoel, wie zijn de mensen die ons een veilig en geliefd gevoel geven, en vooral, hoe kunnen we een collectief toevluchtsoord voor iedereen garanderen, als een mensenrecht, in deze extreem gewelddadige tijden?


Over

Monet Barraza Madariaga is onder andere textielkunstenaar en woont in Amsterdam. Haar specialisatie is borduren en textielrecycling, vooral in de vorm van Arpilleras. Ze heeft een passie voor het delen en verspreiden van deze kennis en faciliteert bijeenkomsten en workshops.

La Javi Textil is een kunstenaar en textielkunstenaar die in Amsterdam woont. Zij wijdt zich aan het organiseren van textielkunstworkshops, maar ook aan haar persoonlijke borduurwerk met afbeeldingen en thema’s geïnspireerd door de flora en fauna van Zuid-Amerika, astronomie en de kosmovisie van Inheemse volkeren.

Beide kunstenaars maken deel uit van het textielcollectief Warmi Küyen, gevestigd in Amsterdam Nieuw-West in de artistieke gemeenschap 1800 Roeden.

9 juli, 18:00—21:00 -> deze sessie wordt geannuleerd.
16 juli, 18:00—21:00
23 juli, 18:00—21:00


Dit evenement is Engelstalig en gratis te bezoeken.

Framer Framed wordt ondersteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Amsterdams Fonds voor de Kunst; Gemeente Amsterdam en VriendenLoterij Fonds.

Aanmelden

+ Voeg toe aan kalender
Diaspora / Feminisme / Gedeeld erfgoed / Workshop /

Exposities


Expositie: Really? Art and Knowledge in Time of Crisis

Tentoonstelling over de commodificatie van kennis en onwetendheid, samengesteld door Mi You en David Garcia

Agenda


Symposium: Revisiting the Past, Shaping the Future
Lessen van Chili's voormalige president Allende en internationale solidariteitsbewegingen