
Mobiele Bakkerij met de buurt – de BuurOven in Molenwijk
In januari 2025 is een bijzonder project gestart in de Molenwijk rond de vraag: Hoe kan een mobiele bakoven als buurtinitiatief de verschillende mensen uit de buurt verbinden? De oven is het afgelopen jaar gebouwd in Werkplaats Molenwijk en Diereneiland door Peik Suyling van Bakkerij de Eenvoud, SPIN (Diereneiland), DOCK, Framer Framed en buurtbewoners. De BuurOven is er om samen te komen, te stoken, brood te bakken, uitproberen, leren en experimenteren. Zo wordt in de wijk verkend hoe gedeelde eigenaarschap en zelfbeheer vorm kan krijgen rond een mobiele bakkerij. Dus als je een oven door de wijk ziet rijden, dan kan je een graantje meepikken, of je eigen broodjes bakken!
Tekst: Linus Louwes
Freek, een betrokken buurtbewoner zag het heel duidelijk voor zich: een oven, verse broodjes, en Molenwijkers die zich om de warmte heen verzamelen. Toen het idee van een buurtoven ontstond werd hij warm om de handen uit de mouwen te steken. Hij wil echt een manier om de bewoners “omlaag” te krijgen, de flat uit, de buurt in. Nu is daar een mobiele oven, die tussen de flats in beweegt, daar waar buurtbewoners hem willen hebben, met deeg als “lijm” tussen de mensen in de wijk.
Kunstenaar en bakker Peik Suyling heeft met Bakkerij de Eenvoud al een tiental van dit soort ovens gebouwd die nu verspreid door het land een verbonden collectief vormen. Na het succes van zijn eerste oven op wielen, startte hij meer projecten nu zijn onder zijn begeleiding acht ovens overgedragen aan de lokale gemeenschap die de oven beheren. Voor Molenwijk ontstond het idee om een oven op een trekkar te bouwen, zodat deze met de hand (er zijn een paar sterke mensen voor nodig) rond kan reizen om brood in de wijk te laten rijzen. Peik gebruikte zijn ovenbouw kennis om een ontwerp te maken, waarna het skelet werd gebouwd met hulp van Mike, Padrick en Hauk van SPIN & DOCK. Buurtbewoners deden mee met het maken van de koepel: het maken van de leemlaag, goed uitsmeren, en hard aantikken.
De organisatie en koers van de BuurOven zal door buurtbewoners bepaald en uitgevoerd worden, ondersteund door bovenstaande organisaties. Zo zijn de afgelopen maanden buurtbewoners als ‘stokers’ en ‘bakkers’ door Peik Suyling opgeleid. Zoals Peik ons leerde: “een oven is een universum”, het vergt stookexpertise om er mee om te gaan. Om een brood te bakken moet de oven rond de 230 graden zijn, en om zo heet te worden is het nodig om bijna twee uur met de nodige precisie te stoken.
Residentie van Tina Lenz
Na haar residentie in 2019 keert Tina Lenz na vijf jaar terug in Amsterdam-Noord, deze keer met het programma ‘Broodkunst in de Molenwijk’. Bewoners gaan met 10 kunstenaars het proces volgen van ZAAIEN – ONTKIEMEN – MALEN – MEEL – DEEG – BAKKEN – DEMONSTREREN – VIEREN. Er worden verhalen verzameld rondom deegrecepten en brood als cultureel erfgoed in alle vormen. Bewoners dragen nu de zorg; de ‘BuurOven’ zal zich verplaatsen op meerdere locaties in de wijk aandoen. Als start van het participatieve onderzoek stelt theologe Elsa Eikema twee soorten oertarwe (7.000 jaar oude Emmer en twaalf eeuwen oude Eenkoorn) ter beschikking om in te zaaien. Werkplaats Molenwijk transformeert de komende tijd tot Broodatelier, waar wordt gekneden, gebakken en geproefd met kunst & deeg als instrument voor samenwerking en dialoog. In augustus 2025 oogsten we het zomergraan en eind oktober delen we de uitkomsten als cadeau en ter viering van 750 jaar Amsterdam middels een Broodparade, tentoonstelling en lichtinstallatie.
De residentie van Tina Lenz wordt mede mogelijk gemaakt met dank aan Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en Stichting Amsterdam 750
In de verschillende stook sessies zijn er meerdere lessen opgedaan. Tijdens de eerste stooksessie kwam de temperatuur net hoog genoeg voor dunne flamkuchen, op de tweede stookdag kwamen er daadwerkelijk Turkse pides uit.
De BuurOven wordt mede mogelijk gemaakt door: Stichting SPIN, DOCK, Bakkerij de Eenvoud, OBA Molenwijk, Framer Framed en door de inzet van buurtbewoners.
Amsterdam Noord / Community & Learning / Eten / Molenwijk /
Netwerk

Peik Suyling
Kunstenaar, bakker
