Wandelgids: Sporen van slavernij in Utrecht
Het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht presenteert de tweetalige Wandelgids sporen van slavernij in Utrecht. In de wandelgids wordt aan de hand van straten in de historische binnenstad van Utrecht beschreven in welke huizen VOC-dienaren, plantagehouders, voormalige slaven en vrijgelatenen en voorvechters voor de afschaffing van slavernij woonden.
Niet alleen Amsterdam en Middelburg kunnen vanwege hun havens met de geschiedenis van slavernij worden verbonden, maar ook in een stad als Utrecht zijn sporen van slavernij terug te vinden. Het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht presenteert de tweetalige Wandelgids sporen van slavernij in Utrecht.
In de wandelgids wordt aan de hand van straten in de historische binnenstad van Utrecht beschreven in welke huizen VOC-dienaren, plantagehouders, voormalige slaven en vrijgelatenen uit zowel De Oost als De West en voorvechters voor de afschaffing van slavernij hebben gewoond. Aan de hand van een geïllustreerde plattegrond kan de Utrechtse inwoner en bezoeker op eigen gelegenheid wandelen langs de koloniale en slavernijgeschiedenis van de stad.
In 2013 wordt de 300e verjaardag van het ondertekenen van de Vrede van Utrecht gevierd. In het verdrag uit 1713 dat een einde maakte aan bijna twee eeuwen (godsdienst-)oorlogen en conflicten zijn ook afspraken terug te vinden over slavenhandel. Naast 300 jaar Vrede van Utrecht heeft het Centre for the Humanities samen met de Stichting Vrede van Utrecht en Kosmopolis Utrecht in het kader van de Leerstoel van de Vrede van Utrecht deze kant van het verdrag onder de aandacht willen brengen.
Het project Sporen van de Slavernij is ontstaan uit de behoefte aandacht te besteden aan verrassende slavernijplekken in de Utrechtste binnenstad. Dr. Esther Captain heeft met haar onderzoek naar deze Utrechtse lieux de mémoire vooral hun relatie met de koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen/ Aruba belicht. Aan de hand van geïllustreerde routekaarten kan de Utrechtse inwoner en bezoeker op eigen gelegenheid wandelen langs lokaties met betrekking tot de koloniale geschiedenis van de stad.
Het zal niemand ontgaan zijn dat in 2013 de driehonderdste verjaardag van het ondertekenen van de Vrede van Utrecht wordt gevierd. Het verdrag van 1713 maakte niet alleen een einde aan bijna twee eeuwen (godsdienst-)oorlogen en conflicten. Het maakte door middel van het asiento ook afspraken over de transatlantische slavenhandel. Naast 300 jaar Vrede van Utrecht heeft het Centre for the Humanities, samen met de Stichting Vrede van Utrecht en Kosmopolis Utrecht in het kader van de Vredeleerstoel de afgelopen jaren ook deze donkere kant van het verdrag onder de aandacht willen brengen.
De wandelgids is tweetalig (Nederlands en Engels) en is voor particulieren verkrijgbaar bij boekhandels in Utrecht en via uitgeverij Veerhuis.
Slavernij /