Thomas Berghuis
Thomas Berghuis is kunsthistoricus en curator, momenteel verbonden aan de Universiteit van Amsterdam als part-time docent. Hij studeerde Sinologie aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 2006 op hedendaagse Chinese beeldende kunst aan de Universiteit van Sydney. Tussen 2017 en 2019 was Berghuis bestuurslid van Stichting Framer Framed, en was in de periode 2019-2022 lid van de Raad van Toezicht.
Als curator was Berghuis verantwoordelijk voor diverse projecten waaronder de Sharjah Internationale Biënnale (2003), het eerste Dashanzi International Arts Festival in de 798 Factory in Beijing (2004) en de Israël Video Art Biënniale in Tel Aviv (2006). Berghuis was één van de curators van Edge of Elsewhere, een driejarig
In 2009 werd hij Deputy Director van het Australian Centre for Asian & Archeology aan de Universiteit van Sydney en sinds 2008 zit hij eveneens in de adviesraad van Gallery 4A: Centre for Contemporary Asian Art. Van 2015-2016 was Berghuis Museumdirecteur van MACAN, het eerste internationale kunstmuseum van Indonesië. Berghuis legde de belangrijke fundaties voor het instituut. Ondermeer als een dynamisch instituut dat een museum en collectie verbind aan het aannemen van een identiteit en concept gericht op het gezamenlijk ervaren, leren over- en creëren van kunst.
Van 2008-2012 was Berghuis docent Aziatische Kunst bij de Universiteit van Sydney en leidde onderzoeksprojecten op het gebied van hedendaagse kunst in Azië, met nadruk op China en Indonesië. Ook gaf Berghuis mede leiding aan tentoonstellingen met symposia, workshops en sterke maatschappelijke uitwisseling in Sydney, Beijing en ook in Amsterdam.
Tussen 2012 en 2014 was hij betrokken bij het project Suspended Histories, over het koloniale verleden van familie Van Loon en de manier waarop deze geschiedenis ge(re)presenteerd wordt in Museum Van Loon in Amsterdam. In 2013 cureerde hij de gelijknamige expositie in Museum van Loon.
Van 2013-2015 was Berghuis curator Chinese kunst bij de Guggenheim Museumin New York, waar hij leiding gaf aan de belangrijke verdieping van kennis en ervaring van Chinese kunst en gerelateerd Aziatische kunst en mondiale kunst binnen het museum en New York. Berghuis organiseerde samen met de teams bij de Guggenheim een expositie van nieuwe sculpturen, twee monumentale schilderijen, een film, performance en theater productie allen vervaardigd door de gerenommeerde Chinese kunstenaar Wang Jianwei, onder de titel Time Tempel.
Berghuis is lid van het Global Museum Leaders Colloquium(GMLC) een programma, gehost door de Office of the Director at The Metropolitan Museum of Art. Verder is Berghuis lid van het Guggenheim Asian Art Council en organiseerde hij in 2014 het samen met Alexandra Munroe, Senior Samsung Curator bij de Guggenheim en Apinan Poshyananda, destijds Permanente Secretarisbij het Ministerie van Cultuur, Thailand het 4de Guggenheim Asian Art Council in Bangkok, Thailand. Berghuis is een lid van de adviesredactie van d ɪˈv a n | A Journal of Accounts, UNSW Art & Design, Sydney, en Journal of Contemporary Chinese Art, Intellect, UK. Sinds 2016 is Berghuis ook verbonden aan de Universiteit van Melbourne als Principal Fellow (Honorary) en sinds 2017 als Guest bij de Universiteit Leiden. Hij werkt aan verschillende projecten als freelance onderzoeker en curator, waaronder gastonderzoeker bij Tate Research Centre: Asia, Tate, London (maart-juni 2017).
Berghuis publiceert met regelmaat over hedendaagse Aziatische kunst in onder meer Art Review UK; Art Asia
Verder is Berghuis betrokken bij een onderzoeksproject en boek publicatie met betrekking tot de rol van instituten in de vorming van kennis, educatie en uitwisselingen op het gebied van kunst; vanaf de laat koloniale periode, tijdens het ‘Japanse intermezzo’ en na onafhankelijkheid, tot nu. Voor dit project doet Berghuis ondermeer onderzoek naar de collecties en exposities van Europese avant-garde kunst onder het koloniale bewind, waaronder de collecties Regnault in het Museum van den Bataviaschen Kunstkring,
- Artikel: Art Monthly Australia - Suspended histories, museum van loon
- Interview with Thomas Berghuis - Indonesia Needs a Contemporary Museum