Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Jakup Ferri. photo: Ferdi Limani

Jakup Ferri

Jakup Ferri (1981, Pristina, Kosovo, werkend in Pristina en Amsterdam) is een hedendaagse kunstenaar, docent aan de Pristina Art Academy, en gastadviseur aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar hij ook beiden aan afgestudeerd is. In 2006 ontving hij de prestigieuze Kunstpreis Europas Zunkuft (The Future of Europe), Museum of Contemporary Art (GfZK). In 2008 ontving hij de Buning Brongers Award in Amsterdam en in 2003 de Muslim Mulliqi Prize en de Artists of Tomorrow Award.

Tijdens zijn studie rond de eeuwwisseling voelde Jakup Ferri dat zijn thuisstad Pristina onzichtbaar en geïsoleerd was van de westerse (kunst)wereld. Het gevoel van vervreemding beïnvloedde zijn vroege werk, voornamelijk films waarin hij een cynische afstand nam tot kwesties als culturele identiteit, geschiedenis en zijn plaats van herkomst. Deze kwesties blijven na decennia nog steeds kenmerkend voor zijn werk.

De laatste jaren richt Jakup Ferri zich op het maken van tekeningen, wandtapijten, mozaïeken en schilderijen. Daarnaast doet hij uitgebreid onderzoek naar ‘outsider- en folkart’ kunstenaars waarmee hij een langdurige samenwerkingsrelatie opbouwt. Hij onderzoekt en hun ervaring met handgemaakte materialen zoals tapijten, glas, hout en textiel gezien documenteert hun kennis van specifieke lokale productiemethoden. Terugkerende onderwerpen in zijn werk zijn het verlangen naar contact en ergens bij horen, maar ook ervaringen met falen en identiteitsvragen.

Ferri is op meerdere plekken artist-in-residence geweest, waaronder het International Studio and Curatorial Program New York, Kultur Kontakt Oostenrijk en Werkplaats Molenwijk in Amsterdam.

Naast privécollecties maakt zijn werk ook deel uit van de collectie van het Ludwig Museum – Museum of Contemporary Art, Boedapest. Ferri’s werk is veelvuldig getoond op internationale solo- en groepstentoonstellingen in musea en galeries, festivals en biënnales, waaronder de Biënnale van Venetië, de Biënnale van Istanbul, de Cetinje Biënnale, Manifesta 14, en in Kunstmuseum Luzern.


Agenda


Werkplaats Molenwijk vijf jaar!
Een feestelijk programma, inclusief een parade, boeklancering, wandeltocht, workshops en nog veel meer!

Magazine