Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Jakup Ferri. photo: Ferdi Limani

Jakup Ferri is de nieuwe resident van Werkplaats Molenwijk

Kunstenaar Jakup Ferri is van april tot juni de nieuwe resident van Werkplaats Molenwijk! Dit voorjaar neemt hij zijn intrek in de Werkplaats om samen met Molenwijk en haar bewoners te werken aan een project.

Jakup Ferri (1981, Pristina, Kosovo, werkend in Pristina en Amsterdam) is een hedendaagse kunstenaar, docent aan de Pristina Art Academy, en gastadviseur aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar hij ook beiden aan afgestudeerd is. In 2006 ontving hij de prestigieuze Kunstpreis Europas Zunkuft (The Future of Europe), Museum of Contemporary Art (GfZK). In 2008 ontving hij de Buning Brongers Award in Amsterdam en in 2003 de Muslim Mulliqi Prize en de Artists of Tomorrow Award.

Tijdens zijn studie rond de eeuwwisseling voelde Jakup Ferri dat zijn thuisstad Pristina onzichtbaar en geĆÆsoleerd was van de westerse (kunst)wereld. Het gevoel van vervreemding beĆÆnvloedde zijn vroege werk, voornamelijk films waarin hij een cynische afstand nam tot kwesties als culturele identiteit, geschiedenis en zijn plaats van herkomst. Deze kwesties blijven na decennia nog steeds kenmerkend voor zijn werk.

De laatste jaren is Ferri gericht op het maken van tekeningen, wandtapijten, mozaĆÆeken en schilderijen. Daarnaast heeft hij ook uitgebreid onderzoek gedaan naar outsider- en folkart kunstenaars waarmee hij een langdurige samenwerkingsrelatie heeft opgebouwd. Hij herkende de waarde van hun ervaring met handgemaakte materialen zoals tapijten, glas, hout en textiel gezien hun kennis van specifieke lokale productiemethoden. Terugkerende onderwerpen in zijn kunst zijn het verlangen naar contact en ergens bij horen, maar ook ervaringen met falen en identiteitsvragen.

Ferri is op meerdere plekken artist-in-residence geweest, waaronder het International Studio and Curatorial Program New York, Kultur Kontakt Oostenrijk. Naast privĆ©collecties maakt zijn werk ook deel uit van de collectie van het Ludwig Museum ā€“ Museum of Contemporary Art, Boedapest. Ferriā€™s werk is veelvuldig getoond op internationale solo- en groepstentoonstellingen in musea en galeries, festivals en biĆ«nnales, waaronder de BiĆ«nnale van VenetiĆ«, de BiĆ«nnale van Istanbul, de Cetinje BiĆ«nnale, Manifesta 14, en in Kunstmuseum Luzern.

Ferri’s werk zal ook te zien zijn in de Kunstmuseum Luzern tentoonstelling we, we or me van 18 maart tot 28 mei 2023, in Kooperation mit Fumetto Comic Festival.

Jakup Ferri’s presentatie met nieuwe werk geproduceerd in Werkplaats Molenwijk (2023). Foto: Cas Bool

Adres
Werkplaats Molenwijk
Molenaarsweg 3
1035EJ Amsterdam


Werkplaats Molenwijk wordt mogelijk gemaakt met steun van:
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Amsterdams Fonds voor de Kunst; De Alliantie en Stadsdeel Noord. Deze residentie is tot stand gekomen in samenwerking met de Social Practice Werkplaats van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Werkplaats Molenwijk is een initiatief van Framer Framed.

Framer Framed wordt ook mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Stadsdeel Oost.Amsterdam Noord / Molenwijk / Residenties /

Netwerk


Jakup Ferri

Kunstenaar

Magazine