6 Sep –
19 Oct 2020
Expositie: Tijdelijk Monument - Srebrenica is Nederlandse geschiedenis
Precies 25 jaar na de genocide in Srebrenica is er nog steeds geen nationaal monument ter nagedachtenis van de tragische gebeurtenis op 11 juli 1995 waarbij ruim 8.000 mannen, jong en oud, om het leven werden gebracht. Voor het collectief Bosnian Girl was het een reden om op 11 juli een tijdelijk monument te plaatsen op Het Plein in Den Haag, op loopafstand en gericht aan de Tweede Kamer om 25 jaar na dato de gebeurtenissen in Srebrenica onderdeel te maken van de Nederlandse geschiedenis.
Het Tijdelijk Monument is tot medio oktober te zien aan de Oranje-Vrijstaatkade bij Framer Framed in Amsterdam. De opening op 5 september valt samen met de opening van de tentoonstelling From what will we reassemble ourselves.
Tijdelijk Monument – Srebrenica is Nederlandse geschiedenis
Door Bosnian Girl
Arna Mačkić, Daria Bukvić, Emina Ćerimović and Ena Sendijarević
25 foto’s op billboards, 2 x 1.15 x 3.5 m
Fotografie: Robin de Puy
Interviews: Chris Keulemans
Make-up: MUA Yokaw Pat
Het Tijdelijk Monument bestaat uit 25 grote portretfoto’s, gemaakt door fotograaf Robin de Puy, van 25 Bosnische Nederlanders, allen 25 jaar oud. Een enkeling van de gefotografeerde zijn geboren in de periode van de genocide in Srebrenica. Anderen zijn weer vlak na de gebeurtenissen geboren in Nederland. De dubbele identiteit symboliseert de verbondenheid tussen de Nederlandse en Bosnische geschiedenis.
De onderschriften bij elk portret zijn geschreven door Chris Keulemans, die ook in gesprek ging met enkel Bosnische Nederlanders, waaronder Adnan Jelacic. Adnan, geboren in Den Haag vertelt:’’Ik kan prima samenwerken met de Serviërs in m’n bedrijf, maar het is onmogelijk voor ze om de genocide te erkennen. Ze weten ervan, maar willen er niets over zeggen. Ik ga al jaren elke zomervakantie naar Bosnië, ook om op zoek te gaan naar het lichaam van m’n grootmoeder. Ze stierf tijdens de oorlog in Srebrenica maar waar de vraag is: waar precies’’? Leila, die geboren is in Srebrenica en ook werd geportretteerd, vertelt over haar vader en oom die gedurende de oorlog het bos in vluchtte. ‘’Elke avond schreeuwde ik vanuit het balkon om m’n vader. Een maand later keerde m’n vader terug uit het bos, maar zonder m’n oom. Ik denk dat je herdenken niet alleen, maar gezamenlijk doet’’.
Naast het verhaal van Adnan en Leila zijn er nog 23 andere portretten, elk met een ander verhaal die 25 jaar teruggaan in de tijd. De 25 portreten zijn gedurende de tentoonstelling langs het kanaal aan de Oranje-Vrijstaatkade in Amsterdam te zien. Naast dit tijdelijk monument is er een petitie en oproep richting de politiek om de geschiedenis van Srebrenica onderdeel van de Nederlandse canon en educatie te maken.
- Mister Motley - In de sporen van Srebrenica
- Trouw - Een nieuw perspectief op Srebrenica
- Jegens en Tevens - Onder ogen komen - Srebrenica is Nederlandse geschiedenis
- De Groene Amsterdammer - Srebrenica is Nederlandse geschiedenis
- Srebrenica is Nederlandse geschiedenis
- Het Parool - Collectief Bosnian Girl: ‘Srebrenica hoort bij onze geschiedenis’
Links
Diaspora / Conflict / Fotografie / Gedeeld erfgoed / Kunst in de openbare ruimte / Migratie / Omstreden erfgoed /