Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

What We Have Overlooked (2016). Installatie fotografie Michiel Landeweerd
What We Have Overlooked (2016). Installatie fotografie Michiel Landeweerd
What We Have Overlooked (2016). Installatie fotografie Michiel Landeweerd
What We Have Overlooked (2016). Installatie fotografie Michiel Landeweerd
Zanele Muholi - Miss D'vine I (2007), collectie Museum Arnhem

30 Jun –
21 Aug 2016

Expositie: What We Have Overlooked

De tentoonstelling What We Have Overlooked (2016), samengesteld door Mirjam Westen, omvat een selectie van kunstwerken die in de afgelopen vijfentwintig jaar door Museum Arnhem zijn verworven. Gekozen is voor kunstenaars die laten zien hoe de problematiek van hun directe omgeving nauw samenhangt met werelden daarbuiten. Zij bevragen de veronderstelde vanzelfsprekendheid van historische constructies, culturele identiteiten en politieke instituties. Sinds 2009 brengt Framer Framed de interculturele processen in hedendaagse kunst over het voetlicht door middel van debatten, tentoonstellingen en publieksprogramma’s. Museum Arnhem en Framer Framed geven met What We Have Overlooked opnieuw een impuls aan deze discussie.

Voices outside the echo chamber,
Deelnemend kunstenaars
Lida Abdul, Özlem Altin, Carlos Amorales, Atousa Bandeh, Melanie Bonajo, Dineo Seshee Bopape, Esiri Erheriene-Essi, Angèle Etoundi Essamba, Meschac Gaba, Regina José Galindo, Remy Jungerman, Roshini Kempadoo, Monali Meher, Zanele Muholi, Ria Pacquée, Araya Rasdjarmrearnsook, Laura Samsom-Rous, Michael Tedja, Lidwien van de Ven, Kara Walker, HW Werther

Meer informatie over de kunstenaars en getoonde werken is te lezen in de handout van de expositie. Deze kunt u hier downloaden.

In de tentoonstelling is onder andere de serie Ecu – European Currency Unfolds uit 1992 te zien, van de Engelse kunstenaar Roshini Kempadoo, een werk dat niets aan actualiteitswaarde heeft verloren. Toen het Schengenakkoord van kracht ging, reproduceerde Kempadoo de toenmalige bankbiljetten van de Europese landen. In de biljetten monteerde zij scènes van vluchtelingen en de inheemse bevolking van voormalige kolonies van Europa. Hiermee toonde zij haar visie op de koloniale geschiedenis en de toekomstige identiteit van de Europese Gemeenschap.

De Amerikaanse Kara Walker belicht in de serie The Emancipation Approximation (1999-2000) een ander aspect van het koloniale verleden: de slavernij. Door middel van silhouette-techniek stelt zij op verhalende wijze met een wrange, satirische ondertoon de invloed van racistische en seksistische stereotypen op ons dagelijks leven aan de orde.

De Thaise kunstenares Araya Rasdjarmrearnsook laat in een video uit de serie Village and Elsewhere (2010-2012) zien wat er gebeurt als kunst uit de museale context wordt gehaald, deze verplaatst naar de dagelijkse omgeving en hoe de toeschouwer daarop reageert. Zij plaatst kopieën van beroemde werken van Van Gogh, Manet, Jeff Koons en Cindy Sherman op openbare pleinen, aan de rand van een akker, of in een Boeddhistische tempel in Thailand. Zij filmt de reacties op het werk van omwonenden. De video’s onderscheiden zich door de nieuwsgierigheid van de Thaise deelnemers, hun plezier in het samen praten over het kunstwerk en gaan gepaard met een bijzonder aanstekelijke humor.

Beeld: Zanele MuholiMiss D’Vine I (2007), collectie Museum Arnhem. De tentoonstellingstitel is afgeleid van het gelijknamige werk door Lida AbdulWhat We Have Overlooked (2010).
Fotografie: Michiel Landeweerd


Programma opening

17:00: Tentoonstelling open
17:30: Introductie door Josien Pieterse, directeur Framer Framed
17:35: Toespraak door Saskia Bak, directeur Museum Arnhem
17:40: Toespraak door Mirjam Westen, curator van de tentoonstelling (en conservator hedendaagse kunst bij Museum Arnhem)
17:50: Live performance ‘One drop of blood’ door kunstenaar Monali Meher (wiens werk ook te zien is in de tentoonstelling).Feminisme / Collectiebeleid /

Agenda


Filthy Mouth, Dirty Politics #2
Een 'anti-conferentie conferentie', experimenteren met smerige, vulgaire taal en radicaal feminisme.
Queer Series: Somos Libres!? Queer Amsterdam in the ‘80s
Vertoning van de film van Miguel-Ángel Cárdenas en Daniel Brun over gay Amsterdam in jaren '80.
Event: Farewell to the hermetic monoculture
Lezing van Mirjam Westen over het collectiebeleid van Museum Arnhem.

Netwerk


H.W. Werther

Artist

Kara Walker

Artist

Lidwien van de Ven

Kunstenaar

Michael Tedja

Artist

Laura Samsom Rous

Artist

Araya Rasdjarmerearnsook

Artist
Photo: Patricia Mathieu

Ria Pacquée

Artist

Zanele Muholi

Fotograaf

Monali Meher

Kunstenaar

Roshini Kempadoo

Kunstenaar, auteur
@ kunsthalle fridericianum

Meschac Gaba

Artist

Regina José Galindo

Artist

Angèle Etoundi Essamba

Artist

Esiri Erheriene-Essi

Kunstenaar

Dineo Seshee Bopape

Artist

Melanie Bonajo

Kunstenaar

Atousa Bandeh Ghiasabadi

Kunstenaar

Carlos Amorales

Kunstenaar

Özlem Altin

Artist
Source: Artes Mundi

Lida Abdul

Artist

Mirjam Westen

Curator

Remy Jungerman

Kunstenaar

Magazine