Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Lidwien van de Ven

Lidwien van de Ven is een Nederlandse kunstenaar die woont in Rotterdam en Berlijn. Ze heeft verschillende prijzen gewonnen voor haar fotografisch werk en installaties, waaronder de Dolf Henkes Prijs in 2014. Haar installatiewerk is getoond op internationale platformen als Sydney Biennale, Australië (2006), Documenta 12 in Kassel (2007), Busan Biennale, Zuid-Korea (2012), Museo Reina Sofia in Madrid (2014), Stedelijk Museum, Amsterdam (2014). Bij Framer Framed in Amsterdam heeft ze deelgenomen aan de groepstentoonstelling What We Have Overlooked (2016).

In haar werk is zij altijd geïnteresseerd geweest in delen van de wereld waar belangrijke sociale en politieke veranderingen plaatsvinden. Het zijn ook plekken waar vaak de complexe realiteit wordt gemeden en gereduceerd tot stereotypen. Van de Ven is nieuwsgierig om dit proces te onderzoeken. In 2016 begon ze te werken aan een opdracht van het Van Abbemuseum, Eindhoven over Indonesië en het Nederlandse koloniale verleden. Haar tentoonstelling ‘FRAGMENTS [van een verlangen naar revolutie]’ was begin 2017 te zien in het Van Abbemuseum. Sindsdien vormt het koloniale verleden en heden een belangrijke basis voor haar nieuwe werken.


Exposities


Zanele Muholi - Miss D'vine I (2007), collectie Museum Arnhem

Expositie: What We Have Overlooked

Een selectie van kunstwerken die in de afgelopen vijfentwintig jaar door Museum Arnhem zijn verworven. Curator: Mirjam Westen