Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Foto: Shigeo Arikawa

Van Montessori Lyceum Oost naar Tokyo: How I feel is not your problem, period

Van 15 juli tot en met 5 november 2023 is de groepstentoonstelling How I feel is not your problem, period. te bezoeken in het Museum of Contemporary Art in Tokyo. Kunstenaar en filmmaker Shigeo Arikawa presenteert daar zijn videoserie (Re-)interpretation en toont in zijn installatie de werken van leerlingen van het Montessori Lyceum Oostpoort. Het resultaat van een workshop die plaatsvond bij en in nauwe samenwerking met Framer Framed.

Kunstenaars
Shigeo Arikawa
Makiko Yamamoto
Atsushi Watanabe
Riki Takeda
Kayako Nakashima

De groepstentoonstelling How I feel is not your problem, period. brengt de worstelingen die kinderen in hun tienerjaren kunnen ervaren voor het voetlicht, en nodigt uit om door hedendaagse kunst na te denken over onbeantwoordbare vragen.

Centraal in de tentoonstelling staat het begrip ‘empathie’, het vermogen om je te kunnen inleven in de ander en een voorstelling te maken van de gevoelens en ervaringen van anderen. Het wordt geassocieerd met vriendelijk zijn, aandacht hebben en open staan voor de ander. Vaardigheden die nodig zijn om het standpunt van een ander te kunnen zien en begrip voor elkaar te hebben, en nodig om fijn met elkaar te kunnen samenleven. Dat wordt al vroeg aangeleerd op school, en later verwacht in het werkende leven.
Echter, empathie opbrengen of ontvangen is niet altijd even makkelijk. We zitten niet altijd te wachten op empathische reacties. Met name voor tieners kan dit een zoektocht zijn in de relaties met familie en vrienden en in het ontwikkelen van een eigen identiteit. En als empathie geassocieerd en wellicht zelfs gelijk wordt gesteld aan vriendelijkheid, is het dan ok om empathie af en toe af te wijzen?

Het werk (Re)interpretation van Shigeo Arikawa bestaat uit een serie videowerken die fictieve beroepen verbeelden. In nauwe samenwerking met Framer Framed hebben leerlingen van het MLO in delen één van zijn videowerken bekeken, om een kritische reflectie op het concept arbeid/werk te stimuleren. Daarna zijn ze zelf creatief aan de slag gegaan met het maken van posters.

De posters worden samen met de videowerken gepresenteerd in de installatie van Arikawa, die eruitziet als een banenbeurs of een vakbeurs waar bezoekers worden uitgenodigd om de functiebeschrijvingen en werkingsvereisten van de mensen in de video’s voor te stellen. Met het tonen van de werken van de leerlingen uit Amsterdam aan het publiek in Tokyo, waaronder Japanse jongeren, wil Arikawa verschillende (cultureel gekleurde) interpretaties uitwisselen en verder onderzoeken. 

Zie voor meer informatie de tentoonstellingspagina op de website van het MOT Art Museum.

Foto: Shigeo Arikawa

Locatie
Museum of Contemporary Art Tokyo, Exhibition Gallery B2F
4 Chome-1-1 Miyoshi
Koto City, Tokyo
135-0022, Japan

https://www.mot-art-museum.jp



Amsterdam Oost / Educatie / Oost-Azië / Social Practice / Workshop /

Netwerk


Shigeo Arikawa