Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Documentaire: Fem.doc

Op eigen initiatief gingen wij, Maartje Liebregts, Josien Pieterse en Cas Bool op onderzoek naar de erfenis van de Tweede Feministische Golf. Als studenten vrouwenstudies kregen wij regelmatig te maken met de vooroordelen over het feminisme en de negatieve beeldvorming rond de Tweede Golf. Voor onze studiekeuze moesten we ons dikwijls legitimeren. Inmiddels zijn we afgestudeerd of in de eindfase van onze studie. We vonden het tijd voor een onderzoek naar de achtergronden van deze beeldvorming. Onze speurtocht naar achtergronden van de beeldvorming over het feminisme kreeg de vorm van een beeldverhaal. We kozen voor film om de omstreden beeldvorming over feminisme te nuanceren. Met het zien van de betrokkenheid van de geïnterviewden bij het onderwerp en het horen van persoonlijke verhalen en ervaringen uit de jaren zeventig willen we een discussie op gang brengen. Waar ging het mis?
Vervolgens gaan we in de film op zoek naar nieuwe initiatieven. Hoe denken zij over de Tweede Golf en durven zij zich nog feminist te noemen? Tot slot laten we de twee generaties een dialoog aangaan. Hiermee plaatsen we de nieuwe initiatieven in een historische context. We stellen onszelf de vraag of er een nieuwe golf bestaat en hoe die eruit ziet. Belangrijke thema’s van de Tweede Golf, zoals de verdeling van arbeid en zorg of vrouwen en beeldvorming, blijken nog even actueel. Deze worden door jongeren aangevuld met nieuwe thema’s zoals ‘womanism’ en kritiek op de witte vrouwenbeweging, de problematisering van mannelijkheid en de rol van gender in de informatie technologie.

Documentaire: ‘Fem.doc’ (2002)
SD video,  ca. 47 minuten
Naar een idee van Maartje Liebregts en Josien Pieterse
Regie: Josien Pieterse, Maartje Liebregts en Cas Bool
Camera: Cas Bool
Montage: Obbe Verwer
Productie: Josien Pieterse en Cas Bool
Muziek: Rymke en Weia
Grafische vormgeving: Saskia van der Zanden en Bregt Balk

De film bevat interviews met oa:
Petra de Vries, Saskia Poldervaart, Hedy d’Ancona, Halina Reijn, Babs Gons en Jens van Tricht.

De film werd op 25 locaties vertoond waaronder het Vrouwenfilmfestival in Assen, de Pinksterlanddagen in Appelscha en kraakkafe de Vrankrijk in Amsterdam. De film was onderdeel van de tentoonstelling Het persoonlijke is politiek door de ogen van Hedy d’ Ancona, Rijksmuseum voor Volkenkunde, Leiden (2003), fragmenten uit de film werden opgenomen in de tentoonstelling 1001 vrouwen in de 20ste eeuw, Amsterdam Museum (2018-2019). De film is opgenomen in de collectie van Museum Flehite, Amersfoort.Feminisme /

Netwerk


Josien Pieterse

Josien Pieterse

Directeur Framer Framed

Cas Bool

Directeur Framer Framed