Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Video still - Vrouwenhulpverlening (2008)

Documentaire: Vrouwenhulpverlening - ontdekken en vernieuwen

Documentaire over de opkomst van de vrouwenhulpverlening in de jaren 70. De beweging verwoordt het onbehagen bij vrouwen over de gezondheidszorg en realiseert alternatieven in de praktijk. De vrouwenhulpverlening bereikt in haar hoogtijdagen tienduizenden vrouwen met talloze praatgroepen, vele projecten en meer dan twintig vrouwengezondheiscentra. De beweging werd door henzelf gedocumenteerd.

Onderstaand een fragment uit de film over het Zwartboek dat werd opgesteld over misstanden in de gynaecologie.

In de film wordt gekeken naar de opkomst van de Vrouwenhulpverlening, praatgroepen en zelfhulporganisaties. Verschillende vrouwen die zich destijds in hebben gezet voor de vrouwenemancipatie komen aan het woord. De interviews worden afgewisseld met archiefbeelden uit de jaren 70 en 80. De film is gebaseerd op levensverhalen die het IIAV – Internationaal Infomatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (tegenwoordig Aletta) op video vastlegt in het kader van de mondelinge geschiedenis van de tweede feministische golf.

De film ging in premiere tijdens het symposium dat Aletta – Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis organiseerde naar aanleiding van het 25-jarige bestaan van de Vrouwenhulpverlening. Fragmenten uit de film werden door Saskia Noort getoond tijdens VPRO’s Zomergasten in 2014.

Script en regie: Josien Pieterse en Grietje Keller
Duur: 34 minuten / PAL
Producent: Terrain Vague Film, 2008
Editer: Jan Ketelaar



Feminisme / Oral History /

Netwerk


Josien Pieterse

Directeur Framer Framed