Expositie: Outsider / Insider. The art of Gordon Bennett
Met Outsider / Insider. The art of Gordon Bennett (2012) toont het AAMU, Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst een selectie uit het veelzijdige oeuvre van Gordon Bennett. Hij wordt beschouwd als een van Australiës meest significante, hedendaagse kunstenaars. Gordon Bennett (1955) heeft meer dan zestig solo-exposities gehad en was te zien op de biënnales van Venetië, Sydney en Shanghai. Zijn werk is opgenomen in ruim 100 kunstcollecties, onder andere in die van het Museum of Contemporary Art in Sydney en de National Gallery of Victoria in Melbourne. Outsider / Insider is de eerste museale solotentoonstelling in Europa sinds 2000 en is te zien van 21 juni t/m 9 december 2012.
Van outsider naar insider
Zijn gemengde achtergrond maakt Gordon Bennett tot een outsider tijdens zijn opleiding en in zijn eerste banen, maar zijn kunstpraktijk trekt al snel de aandacht van kunstmedia, galeries en musea. Een van zijn vroege werken, het monumentale Outsider (1988) waarin hij schilderijen van Van Gogh citeert, wordt een van de meest gereproduceerde kunstwerken in Australië. Zijn eerste solotentoonstelling plaatst hem in de voorhoede van de hedendaagse Australische kunst.
Confrontatie
Gordon Bennetts persoonlijke zoektocht naar identiteit en confrontatie met openlijk racisme vormen de basis voor internationale thema’s in zijn oeuvre. Deze lopen als een rode draad door zijn werk. Hij geeft commentaar op vraagstukken als culturele identiteit, kolonialisme, racisme, vrijheid en de dominantie van de westerse (kunst)geschiedenis. Hij eigent zich wereldberoemde beelden uit de kunstgeschiedenis toe en citeert onder meer Mondriaan, Van Gogh, Basquiat en Pollock. Hij heeft een diepe bewondering voor deze kunstenaars, gaat een dialoog aan met hun werk en confronteert het publiek met een andere, indringende en vaak ironische visie op de westerse (kunst)geschiedenis.
Een internationale context
In de Home Décor serie hergebruikt hij de gestileerde, Aboriginal figuurtjes van de modernistische kunstenares Margaret Preston en plaatst ze in het rechtlijnige Mondriaan-raster. Hiermee veroordeelt hij het kitscherige gebruik van de Aboriginal beeldtaal en geeft hard commentaar op de geschiedenis van de raciale verhoudingen zowel in Australië als in het Westen. Hij voelt zich nauw verwant met de Amerikaanse kunstenaar Jean-Michel Basquiat en zoekt in de Notes to Basquiat serie een internationale context voor zijn vraagstukken. Deze serie gaat door de gebeurtenissen op 11 september 2001 over in de 911 serie.
In zijn meest recente kunstwerken focust hij zich op abstractie. De motieven die Margaret Preston zich toe-eigende, hergebruikt hij opnieuw maar ontdoet ze nu van alle betekenis. In de Abstraction serie grijpt hij terug op de graffiti-stijl van Basquiat en verwerkt hij in de dubbelportretten lijntekeningen van willekeurige beroemdheden als Taylor Swift en Kate Moss.
Tentoonstellingscatalogus
Voor deze expositie wordt een Engelstalige catalogus uitgegeven. Deze bevat naast beeldmateriaal van alle werken in de expositie, essays van Prof. Dr. Ian McLean, Prof. Dr. Kitty Zijlmans en Dr. Georges Petitjean, conservator van het AAMU (€19,95, ISBN 978-94-6161-056-0, Uitgeverij Snoeck).
Hedendaagse Aboriginal kunst /