Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Gordon Bennett, Photo: Gary Medlicott

Gordon Bennett

Gordon Bennett (1955-2014, geboren in Morto, Queensland, werkte en woonde in Brisbane, Australie) wordt als een van de meest gewaardeerde en kritisch geëngageerde figuren van de contemporaine Aboriginal kunst gezien. Hij studeerde af van de Queensland College of Art met een BA in 1988, en sindsdien krijgt hij internationale erkenning in zijn hele carrière. Zijn werk adresseert zaken zoals de constructie van identiteit, de rol en macht van taal, cultuur en geschiedenis. In zijn werk bekritiseert hij de categorisatie en stereotypering van ras en onderzoekt hij de postkoloniale ervaring in de Australische context, als een resultaat van de door het Westen gedomineerde invloed op de constructie van het sociale en culturele landschap van de natie.

Geselecteerde solo exposities zijn onder andere, Outsider / Insider: The Art of Gordon Bennett, The Aboriginal Art Museum (AAMU), Utrecht, Nederland, 2012; Gordon Bennett: a survey, National Gallery of Victoria, Melbourne, 2007, en toeren naar Queensland Art Gallery, Brisbane en Art Gallery of Western Australia, Perth; The Expiation of Guilt, Museum of Archaelogy and Anthropology, University of Cambridge, Verenigd Koninkrijk, 2007; History and Memory in the Art of Gordon Bennett, Brisbane City Gallery, 1999, en toeren naar Ikon Gallery, Birmingham, UK; Arnolfini, Bristol, Verenigd Koninkrijk; Henie Onstad Kunstsenter, Noorwegen.

In 2017 neemt hij deel aan de groepsexpositie In the future everything will be as certain as it used to be bij Framer Framed, Amsterdam.


Exposities


Expositie: In the future everything will be as certain as it used to be

Expositie in samenwerking met het Aboriginal Art Museum Utrecht (AAMU), dat in 2017 na zestien jaar de deuren moet sluiten, samengesteld door Georges Petitjean

Magazine