Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

IQAC Henna Night 2015, photo by Fırat Uzun

11 okt 2017
20:00 - 22:00

Queer Series: Istanbul Queer Art Collective

In de vijfde editie van The Queer Series, die plaatsvindt bij Framer Framed, nodigt organisator Léon Kruijswijk het Istanbul Queer Art Collective (IQAC) met de leden Tuna Erdem and Seda Ergül uit voor een performatieve lezing.

Istanbul Queer Art Collective (IQAC) werd in 2012 opgericht in Beyoğlu, Istanbul. Als een van de centrale wijken van de stad, is Beyoğlu de thuisbasis van meerdere subculturen en minderheden, een levendig nachtleven en een lange geschiedenis van cultureel conflict en gentrificatie. De IQAC-leden zouden het gebied ’thuis’ willen noemen en zijn publieke ruimte gebruiken als een eindeloze bron voor artistieke inspiratie. Sinds de oprichting heeft de IQAC echter een snelle verandering van Beyoğlu’s publieke ruimte en culturele diversiteit zien ontwikkelen als gevolg van een stroom stedelijke ontwikkelingen.

Altijd op de hoogte van tegenstrijdigheden en veranderingen in de omgeving, heeft de IQAC een reeks juxtaposities van de aantrekkelijke en mooie elementen van de wijk gedocumenteerd. De optredens zijn sterk geïnspireerd door de ideeën en praktijken van de Fluxus beweging, evenals het Fluxus Performance Workbook (2002). IQAC combineert deze verzamelde ‘recepten’ in het werkboek, samen met de eenvoud van het dagelijks leven – gebruik makend van humor en herhaling. Deze vorm staat collectiviteit en mislukking toe ter openbaring. Het is de ‘queer kunst van het mislukken’ die de IQAC in zijn artistieke praktijk verkent. Doorgaans geeft het collectief daarbij voorkeur aan incompetentie tot perfectie en virtuositeit; altijd met een queer twist en esthetiek.

Tijdens een uur-durende performatieve lezing zullen de twee leden van de IQAC – Tuna Erdem en Seda Ergül – uittreksels uit eerdere optredens, persoonlijke foto’s, geluidsopnames en andere herinneringen tonen. Hiermee wordt de achtergrond voorzien, en het verhaal van de collectieve artistieke praktijk en het continu veranderende queer leven gedeeld uit Istanbul. Tot slot zal een gemodereerd gesprek met de IQAC plaatsvinden met Murat Aydemir. Murat Aydemir is docent Literary and Cultural Studies aan de Universiteit van Amsterdam. He is geïnteresseerd in queer- en postkoloniale issues, voornamelijk waar deze elkaar ontmoeten en samenvallen.

///
The Queer Series vormt een reeks publieke evenementen. Deze worden georganiseerd om hoogtepunten, context en vraagstukken van queer kunst, kunstcollecties en kunstarchieven te benadrukken. Uitgaande van de gedachte dat deze specifieke aspecten vaak weinig onder de aandacht worden gebracht, heeft deze reeks publieke evenementen het doel de kritiek op eerdere en huidige queer en gendervraagstukken in het kader van de hedendaagse kunst te ontrafelen. In 2016 werd de serie opgericht bij Framer Framed en gecureerd door Bas Hendrikx en Léon Kruijswijk. De evenementen in 2017 worden gecureerd door Léon Kruijswijk en worden georganiseerd op de locaties van: ROZENSTRAAT, NEVERNEVERLAND en Framer Framed.

The 2017 Queer Series trilogy is kindly supported by the Amsterdam Fund for the Arts (AFK), Rozenstraat, Neverneverland, Framer Framed and friends of the 3 Layers Foundation.



Queer /

Agenda


Queer Series: SILENCE=DEATH
Beschouwingen over artistieke uitingen in relatie tot de HIV/Aids crisis.

Netwerk


Léon Kruijswijk

Freelance cultureel producent